Asigurarea RCA 2020: Cât vor plăti românii anul acesta pentru asigurarea auto

Autor: ProMotor 09 ian. 2020 Știri auto
Asigurarea RCA 2020: Cât vor plăti românii anul acesta pentru asigurarea auto

Tarifele asigurărilor RCA în 2020 se stabilesc după aceleași norme ca și în anul anterior. Asta deoarece tarifele de bază anunțate de Autoritatea de Supraveghere Fiscală în septembrie 2019 sunt valabile până în luna septembrie a anului 2021. Cu toate acestea, pot apărea diferențe de prețuri pentru asigurările RCA plătite de diferiți șoferi.

Orice mașină înmatriculată sau care urmează să fie înmatriculată în România trebuie să aibă încheiată o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA). Scopul acesteia este de a acoperi eventualele pagube produse cu mașina – intenționat sau din cauza unui accident. Respectarea acestei obligații este foarte importantă, întrucât, pe lângă amenzi, sancțiunea pentru neîncheierea asigurării poate fi chiar reținerea certificatului de înmatriculare.

Prețul unei asigurări RCA diferă în funcție de societatea de asigurări care a emis polița. Tarifele diferă în funcție de vârsta șoferului, istoricul de daune al acestuia, dar și de județul în care este înmatriculată mașina sau de localitatea de domiciliu a șoferului. Toate societățile de asigurare care sunt autorizate de ASF să emită polițe RCA oferă calculatoare online pentru ca cei interesați să poată să identifice corect costurile polițelor RCA.

De exemplu, un șofer de 40 de ani, care are o mașină cu o capacitate cilindrică între 1801 și 2000 și și-ar face asigurare la Generali va plăti 1.655 de lei pe an. Cel mai mult, bazat pe informațiile colectate de la aceeași societate, ar plăti cineva sub 30 de ani. Pentru același tip de mașină, asigurarea ar fi de 2.939 de lei pe an. Trebuie precizat că acestea sunt tarifele de bază, acestea putând fi ajustate în sus sau în jos în funcție de factorii descriși mai sus.

Tarifele poliței RCA sunt influențate și de sistemul bonus-malus, iar reducerea de preț poate varia între 5 și 50%, iar penalizările pot aduce majorări de preț între 10 și 80%.

Pe site-ul Autorității de Supraveghere Fiscală se poate verifica modalitatea de calcul a prețului asigurării RCA, statutul unei polițe RCA, dar și istoricul de daune al unei mașini, pe baza numărului de înmatriculare/seriei de caroserie.

Neîncheierea unei polițe RCA poate duce la o amendă de până la 2.000 de lei, precum și la reținerea certificatului de înmatriculare, până la momentul prezentării documentului privind încheierea asigurării.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide