Asigurarea RCA 2020: Cum se calculează clasa bonus-malus

Autor: ProMotor 22 ian. 2020 Știri auto
Asigurarea RCA 2020: Cum se calculează clasa bonus-malus

Șoferii care încheie asigurarea RCA în 2020 trebuie să știe că pot beneficia de reduceri la plata primelor (sau dimpotrivă, pot fi penalizați), în funcție de clasa bonus-malus în care sunt încadrați.

În esență, sistemul bonus-malus permite șoferilor care nu au provocat daune cu mașina proprie în anul anterior să beneficieze de o reducere a prețului pe care aceștia îl plătesc pentru o poliță RCA. Pe de altă parte, șoferii care au avut totuși evenimente rutiere în anul anterior vor fi nevoiți să plătească un preț mai mare pentru cumpărarea unei asigurări RCA. În funcție de numărul evenimentelor neplăcute, aceștia vor plăti din ce în ce mai mult.

Tariful poliței RCA este influenţat de sistemul bonus-malus, astfel că reducerea de preţ poate varia între 5 şi 50%, în timp ce penalizările pot aduce majorări de preţ între 10 şi 80%. Potrivit normei ASF, coeficienții aferenți claselor de bonus-malus aplicabile în 2020 sunt:

Reduceri de preţ RCA pentru clasa bonus-malus B1-B8

Clasa BONUS/MALUS B1 – DISCOUNT 5%
Clasa BONUS/MALUS B2 – DISCOUNT 10%
Clasa BONUS/MALUS B3 – DISCOUNT 15%
Clasa BONUS/MALUS B4 – DISCOUNT 20%
Clasa BONUS/MALUS B5 – DISCOUNT 25%
Clasa BONUS/MALUS B6 – DISCOUNT 30%
Clasa BONUS/MALUS B7 – DISCOUNT 40%
Clasa BONUS/MALUS B8 – DISCOUNT 50%

Creşteri de preţ RCA pentru clasa bonus-malus M1-M8

Clasa BONUS/MALUS M1 – MAJORARE 10%
Clasa BONUS/MALUS M2 – MAJORARE 20%
Clasa BONUS/MALUS M3 – MAJORARE 30%
Clasa BONUS/MALUS M4 – MAJORARE 40%
Clasa BONUS/MALUS M5 – MAJORARE 50%
Clasa BONUS/MALUS M6 – MAJORARE 65%
Clasa BONUS/MALUS M7 – MAJORARE 70%
Clasa BONUS/MALUS M8 – MAJORARE 80%

Sistemul bonus-malus e format din categoria de bază B0, ce este atribuită unui asigurat nou, fără istoric în asigurare, plus opt clase de bonus și opt clase de malus. La stabilirea reducerilor sau a penalizărilor, asigurătorii RCA vor lua în calcul accidentele pentru care se plătesc daune și pentru care conducătorul este responsabil parțial sau total în anul anterior intrării în vigoare a contractului RCA.

Cum se calculează clasa bonus-malus

Dacă nu au evenimente rutiere din vina lor în perioada de referință, șoferii avansează o clasă de bonus-malus și se pot bucura de o reducere a prețului poliței RCA. În cazul în care în aceeași perioadă de referință sunt înregistrate daune provocate de un șofer, acesta va fi nevoit să plătească mai mult pentru încheierea unei asigurări RCA. Mai exact, șoferul aflat în această situație va fi penalizat cu scăderea a două clase pentru fiecare eveniment pentru care s-a plătit o despăgubire. Practic sistemul recompensează șoferii cu o clasă de bonus pentru fiecare an fără daune și îl penalizează cu două clase de malus pentru fiecare eveniment decontat de asigurator.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock



Comentarii
Inchide