Asigurarea RCA 2021: Opțiuni mai puține pentru șoferi

Autor: George Cristea 28 apr. 2021 Știri auto

Proiectul Ministerului Finanțelor privind modificarea RCA în 2021 aduce opțiuni mai puține șoferi. Restrângerea tipurilor de asigurări RCA îi va afecta pe deținătorii particulari de mașini.

Intră în Galeria FOTO

Știm deja că autoritățile pregătesc schimbări importante în felul în care va funcționa asigurarea RCA. Printre acestea, amintim introducerea decontării directe, dar și impunerea unui tarif de referință pentru ora de manoperă taxată de unitățile service. O nouă o prevedere are în vedere restrângerea opțiunilor pentru polițele RCA în cazul persoanelor particulare. Mai exact, șoferii vor putea opta doar pentru asigurări pe o perioadă de 6 luni sau un an.

Potrivit legislației actuale, „contractul RCA se încheie pe o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului”. Așadar, în acest moment, proprietarii de mașini, asigurați persoane fizice și persoane juridice, pot încheia polițe RCA pentru oricâte luni doresc, cu mențiunea că trebuie să aleagă o perioadă cuprinsă între o lună și cel mult 12 luni.

„În cazul persoanelor fizice, contractul RCA se încheie pe o perioadă de 6 luni sau de 12 luni, în funcție de opțiunea asiguratului”, se arată în proiectul de OUG depus de Ministerul Finanțelor. Așadar, în reglementarea propusă, regulile se vor schimba pentru asigurații persoane fizice în sensul că aceștia vor putea opta doar pentru a încheia polița RCA fie pentru șase luni, fie pentru un an. Dacă posibilitățile pentru persoane fizice se reduc la cele două amintite, regulile pentru persoanele juridice rămân la fel ca în prezent.

Asigurarea RCA 2021: Opțiuni mai puține pentru șoferi. Care sunt excepțiile

Cu toate acestea, potrivit proiectului, vor rămâne totuși valabile, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice, excepțiile în vigoare în acest moment privind încheierea RCA-ului pe o perioadă mai mică de o lună:

  • pentru vehiculele înmatriculate sau înregistrate în alte state membre ale Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene pentru care se solicită asigurarea în vederea importului în România, pe o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii proprietății, dovedită cu documente justificative;
  • pentru vehiculele destinate exportului, pe o perioadă de maximum 30 de zile;
  • pentru vehiculele care se autorizează provizoriu pentru circulație, pe perioade de 30 de zile, dar nu mai mult de 90 de zile cumulate.

Inițiatorii proiectului spun că măsurile propuse ar avea drept scop eliminarea riscului ca asigurații RCA să aleagă compania de asigurări exclusiv pe criterii de preț. Potrivit notei de fundamentare a proiectului, la momentul actual, una din cinci polițe RCA este încheiată pe o perioadă de o lună. Prețul unei asigurări RCA diferă în funcție de societatea de asigurări cu care este încheiat contractul.

Recent, ASF a anunțat și noile tarife de referință pentru asigurarea RCA. Acestea sunt semnificativ mai mari decât până acum, în special pentru șoferii mai tineri de 30 de ani.

sursa: Avocatnet.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide