Tarife RCA 2021: Consiliul Concurenței vrea tarife de referință pentru ora de manoperă

Autor: George Cristea 28 mart. 2021 Știri auto

Consiliul Concurenței vrea tarife de referință pentru ora de manoperă pentru a contracara creșterea tarifelor RCA în 2021 ca urmare a introducerii decontării directe.

Intră în Galeria FOTO

Președintele ASF a declarat recent că instituția pe care o conduce intenționează să transforme mecanismul decontării directe dintr-unul opțional, cum este acum, într-unul obligatoriu. În acest moment, asigurații pot opta pentru clauza de decontare directă, prin care aceștia pot obține despăgubiri direct de la societatea de asigurare la care au încheiat polița RCA.

Decontarea directă are avantaje și dezavantaje pentru asigurați. Pe de o parte, le permite să-și repare mașina rapid, pe RCA-ul propriu, urmând ca asiguratorul lor să-și recupereze banii de la societatea de asigurare a celui vinovat de accident. Pe de altă parte, va duce la creșterea costurile de asigurare pentru toată lumea.

Pentru a preveni acest lucru, sau cel puțin pentru a păstra sub control creșterea tarifelor, Consiliul Concurenței propune introducerea unui tarif de referință pentru ora de manoperă. Informația a fost vehiculată în spațiul public de Adrian Stelian Comănescu, șeful direcției Servicii  din cadrul Consiliului Concurenței.

Consiliul Concurenței vrea tarife de referință pentru ora de manoperă. Ce înseamnă acest lucru

„Această obligativitate de contractare a decontării directe creează premisele ca preţurile să crească şi, tocmai de aceea, noi, de la Consiliul Concurenţei, ne gândim care ar fi modalităţile pentru ca în final tariful pe poliţă să nu fie unul schimbat, să fie cam în aceiaşi parametri, în acelaşi timp promovând interesele consumatorului, să plătească nişte servicii la tarife rezonabile”, a declarat Comănescu în cadrul Conferinței anuala a BAAR,  „Asigurările auto – înapoi în viitor”.

„Vorbim de costuri, costuri destul de ridicate care pe unele statistici arată că sunt într-o continuă creştere şi, de aceea, o posibilitate de a controla într-un fel aceste costuri ar fi o discuţie referitoare la un tarif recomandat la ora de manoperă. Cam astea sunt lucrurile la care noi ne-am gândit pentru a contracara această posibilă creştere a preţurilor, prin nişte mecanisme de a reduce cheltuielile, pentru ca în final consumatorul să fie cel care câştigă”, a precizat Adrian Stelian Comănescu.

Întrebat dacă există posibilitatea alinierii tarifelor de manoperă, reprezentantul Consiliului Concurenţei a menţionat că „pot exista premise de aliniere a tarifelor”.

„Într-adevăr, pot exista premise de aliniere a tarifelor. Când s-a vorbit de tariful maxim pe RCA, analiza noastră după acea perioadă de impunere a arătat că nu toate firmele de asigurări s-au dus în plafonul maxim. Am făcut analize pe diferite categorii de maşini, iar concluziile au fost clare, că societăţile de asigurare nu s-au aliniat la maximul tarifelor. Folosim BAAR-ul să strângă aceste tarife de la service-urile pe care le autorizează. Speranţa mea este că service-urile nu-şi vor alinia tarifele”, a mai spus Comănescu, menţionând că instituţia pe care o reprezintă nu este de acord cu această aliniere.

sursa: Capital.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide