Asigurarea RCA 2021: Schimbare radicală pe piața asigurărilor

Autor: George Cristea 19 ian. 2021 Știri auto

Guvernul pregătește o ordonanță de urgență care va schimba fundamental modul în care funcționează asigurarea RCA în 2021. Prevederea este în prezent opțională, dar va deveni obligatorie după ce noua ordonanță va fi adoptată.

Intră în Galeria FOTO

Guvernul pregătește, la inițiativa ASF, o ordonanță de urgență prin care șoferii își vor putea deconta daunele de la firma de asigurări unde au încheiat propria poliță RCA. Potrivit lui Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, procedura de decontare directă exista și până acum, dar era opțională.

Odată cu schimbarea legislației, acest lucru va deveni obligatoriu pentru întreaga piață. Astfel, șoferii își vor putea deconta imediat dauna, iar companiile de asigurări vor rezolva mai departe problema între ele.

„Ordonanţa spune clar că decontarea daunelor se va face clar de firma unde v-aţi asigurat. Şi atunci s-a închis. Şi firmele de asigurări se vor deconta între ele. Deci nu o să mai fie chestiunea ca dumneavoastră care aveţi o daună de la un alt şofer de autovehicul să luaţi asigurarea respectivului şi aşa mai departe. Consumatorul va fi, să zicem, mulţumit, în sensul că îşi decontează imediat dauna şi companiile de asigurări se decontează între ele” a declarat Nicu Marcu, într-un interviu pentru Agerpres.

Asigurarea RCA 2021: Companiile de asigurări oneroase vor fi puse la zid

O altă prevedere care va introdusă prin ordonanța de urgență obligă firmele de asigurări care au cote mari de piață să vină cu lichiditate în plus, pentru a demonstra că pot susține un portofoliu mare de clienți, a mai precizat șeful ASF.

„Concentrarea pe piaţa asigurărilor la acest produs (RCA – n.r.) este foarte mare, datorită sau din cauza a două companii (Euroins și City Insurance – n.r.), care au un procent de peste 70% din piaţă, şi atunci autoritatea, noi, am studiat şi am gândit să modificăm o normă prin care să le impunem companiilor ca atunci când depăşesc o anumită cotă de piaţă să vină să se capitalizeze, adică să aibă lichidităţi. Da, vrei să ajungi la o anumită cotă de piaţă, vii cu lichidităţi ca să fii în stare să-ţi plăteşti daunele.

Noile modificări îi vor responsabiliza pe șoferi, dar și companiile de asigurări. Astfel, șoferii nu vor mai urmări cel mai mic preț din piață pentru asigurarea RCA, pentru că vor fi interesați de calitatea serviciilor de care vor beneficia. În acest fel, fiecare asigurat știe că își ia asigurarea la companiile la care crede el ca e mai bine pentru el.

În același timp, companiile de asigurări care vindeau asigurări ieftine și nu decontau valoarea reparațiilor nu vor mai avea de dat socoteală unor persoane private, ci altor companii de asigurări. Potrivit șefului ASF, asigurarea RCA a creat tensiuni în piața asigurărilor, iar acest lucru nu este în regulă. Noua ordonanță are în vedere rezolvarea acestor probleme semnalate de consumatori dar și de companiile de asigurări.

ASF a înregistrat un număr record de reclamații în 2020 pentru asigurările RCA, iar două societăți de asigurări au fost întotdeauna în topul firmelor cu cele mai multe reclamații: City Insurance și Euroins. De altfel, Euroins a primit și o amendă de două milioane de euro pentru neregulile constatate.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide