Noi nereguli descoperite la Euroins. Amendă de peste 2 milioane

Autor: George Cristea 02 oct. 2020 Știri auto
Noi nereguli descoperite la Euroins. Amendă de peste 2 milioane

Noi nereguli au fost descoperite de ASF la societatea de asigurări Euroins. Autoritatea de Supraveghere Fiscală a aplicat societății o amendă totală de 2,1 milioane de lei, dar a sancționat și conducerea companiei.

În afară de sancționarea cu amendă, Euroins are la dispoziție un termen de 90 de zile pentru a remedia deficiențele constatate în urma unui control desfășurat în perioada iulie-septembrie 2020. Această remediere are în vedere inclusiv tarifele aplicate pentru asigurările RCA. Autoritatea de Supraveghere Fiscală pare să pună la îndoială solvabilitatea companiei, solicitând „un plan de finanțare și de redresare în vederea restabilirii indicatorilor de solvabilitate”.

Noi nereguli la Euroins. Ce spune ASF?

„În urma acțiunii de control a fost constatată o serie de deficiențe, în special cu privire la calculul rezervelor tehnice la data de 31 martie 2020, precum și înregistrarea eronată a unor operațiuni de recunoaștere a comisioanelor din reasigurare. Ca urmare a aspectelor constatate, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis sancționarea societății, conform prevederilor legale, cu o amendă de 600.000 de lei”, se arată într-un comunicat al ASF.

În plus, „a fost constatată o serie de deficiențe cu privire la modul de calcul al rezervelor tehnice constituite (…) precum și cu privire la modul de determinare și de raportare a elementelor de fonduri proprii de bază ce acoperă cerința de capital de solvabilitate și cerința minimă de capital”. Pentru aceste deficiențe, ASF a mai sancționat Euroins cu 1,5 milioane de lei iar directorul general și directorul executiv au primit și ei o amendă de 100.000 de lei fiecare și „retragerea aprobărilor acordate de către A.S.F”.

Euroins „are obligația de a transmite Autorității de Supraveghere Financiară un plan de finanțare și de redresare în vederea restabilirii indicatorilor de solvabilitate, în conformitate cu prevederile legii. De asemenea, societatea trebuie să revizuiască tarifele de primă RCA, având în vedere deficiențele constatate, în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei”, se mai arată în comunicatul ASF.

Reacția Euroins

Într-un comunicat de presă, Euroins Insurance Group se declară „profund îngrijorată de faptul că o instituție a statului român tratează astfel o investiție care depășește 700 de milioane de lei și care face parte dintr-un mare grup cu activităţi în mai multe industrii, şi va căuta să-și facă dreptate”.

Potrivit comunicatului, compania „a luat la cunoştinţă cu surprindere decizia ASF Romania şi examinează toate opţiunile legale pentru a obiecta în faţa tuturor instituţiilor relevante din România şi Uniunea Europeană”.

„Ca urmare a deciziei ASF Romania privind retragerea autorizaţiei actualei conduceri executive, managementul executiv va fi asigurat în continuare de membrii consiliului de administrație, în conformitate cu prevederile legale și statutul companiei. Euroins Romania îi asigură pe acţionari, clienţi, părţile vătămate şi intermediari că va continua să opereze în mod normal, ca şi până acum”, mai arată grupul.

Acțiunea de control de la Euroins vine în contextul în care asiguratorii și service-urile auto își aruncă reciproc acuze. Primii acuză creșterea nejustificată a tarifelor de manoperă, în timp ce service-urile acuză întârzieri la plata reparațiilor, care duc adesea la blocaje financiare. Nu doar ASF desfășoară acțiuni de control la asiguratori, ci și ANPC face acest lucru, dar la service-urile auto.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide