Asigurarea RCA se va emite după o procedură nouă. Cum vor fi afectați șoferii

Autor: Cristian Agatie 24 aug. 2021 Știri auto

Asigurarea RCA se va emite după o procedură nouă, care-i va afecta pe unii șoferi. Noua procedură vizează alinierea legislației naționale la normele europene.

Intră în Galeria FOTO

Autoritatea de Supraveghere Financiară modifică normele privind asigurările auto. Una dintre modificările propuse îi afectează pe șoferii care beneficiau de reduceri la plata tarifelor RCA. Mai exact, companiile de asigurare nu vor mai putea emite polițe RCA valabile doar pe teritoriul României. Mulți șoferi care știau că nu ies cu mașina din țară foloseau această facilitate pentru a beneficia de o reducere la plata RCA.

„În cazul vehiculelor pentru care, din cauza limitărilor tehnice sau legale, nu există posibilitatea de a circula în afara teritoriului României, asigurătorii RCA emit polița RCA cu valabilitate pe teritoriul României și stabilesc tariful de primă luând în considerare riscurile aferente”, este una dintre prevederile legislației actuale (Norma ASF 20/2017) care urmează să fie eliminată din lege.

De asemenea, din legislație urmează să fie eliminată prevederea care stabilește acum că „sistemul de corectare a tarifului de primă va permite acordarea unor reduceri persoanelor cu deficiențe locomotorii”. Concret, asta înseamnă că persoanele cu deficiențe locomotorii nu vor mai putea beneficia de reduceri la plata polițelor RCA.

Asigurarea RCA se va emite după o procedură nouă. Ne aliniem la recomandările UE

În plus, proiectul de normă de la ASF va modifica și prevederi din legislația privind asigurările ce-i privesc pe asigurători. Concret, asigurătorii RCA nu vor mai fi obligați, așa cum se-ntâmplă în prezent, să notifice ASF cu privire la intenția de modificare a tarifelor de primă cu cel puțin 60 de zile înainte de perioada în care acestea pot fi practicate.

Uniunea Europeană a adoptat noi reguli pentru asigurarea auto obligatorie, pentru a asigura o protecție mai bună pentru victimele accidentelor rutiere. Mai exact, cetățenii UE vor beneficia de tratament egal atunci când vine vorba despre asigurări și acoperirea daunelor, indiferent de țara de proveniență sau de cea în care are loc accidentul.

În plus, vor avea la dispoziție un instrument de comparare a ofertelor de asigurare la nivel european, iar istoricul privind daunele provocate, pe baza căruia se stabilește coeficientul bonus-malus, va putea fi folosit în orice țară. De asemenea, noile norme vor permite verificarea transfrontalieră a asigurărilor RCA.

Recent, ASF a mai operat o restrângerea a opțiunilor șoferilor în ceea ce privește polițele RCA. Mai exact, aceștia nu mai pot încheia RCA pe perioade mai mici de 6 luni.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide