Atenție! Înregistrările video ale camerelor de bord nu sunt o probă pentru Poliția Rutieră

Autor: Cristian Gubandru 21 feb. 2022 Știri auto

De câțiva ani se fac încercări prin noi proiecte de lege ca înregistrările video ale camerelor de bord ce aparțin participanților la trafic să devină probe pentru Poliția Rutieră. Un astfel de proiect a fost în discuție în 2018, iar altul în 2021. Din păcate, ultimul a fost respins luna aceasta. Polițiștii nu pot da amenzi în baza înregistrărilor din trafic.

Cei care au respins proiectul susțin că tehnologia din prezent permite „alterarea unor înregistrări video”, iar polițiștii nu pot verifica dacă o înregistrarea este autentică.

Proiectul ar fi permis ca înregistrările video sa fie probe

Deputatul USR Mihai Botez a depus, în noiembrie 2021, un proiect de lege care ar fi permis Poliției Rutiere să sancționeze încălcarea normelor rutiere și pe baza înregistrărilor video provenite de la camerele de bord ale participanților la trafic.

Inițiativa propunea, totodată, modificarea Codului penal astfel încât să fie descurajată falsificarea unei înregistrări prin contrafacere, alterare sau omisiunea unor date sau împrejurări.

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

„În ultimul timp, foarte mulți conducători auto își montează camere de bord și înregistrează abateri de la regulile rutiere. Indisciplina în trafic este una dintre cauzele majore ale producerii accidentelor. Suntem pe primul loc în Europa la mortalitate pe străzi. Potrivit datelor strânse până la finalul lunii septembrie, peste 1.200 de români și-au pierdut viața în acest an, în mai bine de 3.500 de accidente. Proiectul depus astăzi va îmbunătăți siguranța rutieră și disciplina în trafic, vom putea da cu toții o mână de ajutor pentru ca tot mai mulți participanți la trafic să respecte regulile. Acest model funcționează și în Marea Britanie”, a declarat deputatul USR Mihai Botez, la finalul anului trecut.

2022: Principalele modificări ale Codului Rutier

Având în vedere publicarea la data de 28 ianuarie, în Monitorul Oficial a Ordonanței pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, republicată, polițiștii rutieri prezintă principalele modificări care vor intra în vigoare începând cu data de 27 februarie 2022.

Conform noilor modificări legislative, a fost introdusă, cu caracter de noutate, noțiunea de comportament agresiv, noi reglementări cu privire la neacordarea de prioritate,  se introduce un nou prag de depășire a vitezei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Gubandru
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax, parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn, parte ... citește mai mult

Comentarii
Inchide