2022: Principalele modificări ale Codului Rutier. Vor intra în vigoare luna aceasta

Autor: Marius Vișan 13 feb. 2022 Știri auto

Având în vedere publicarea la data de 28 ianuarie, în Monitorul Oficial a Ordonanței pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, republicată, polițiștii rutieri prezintă principalele modificări care vor intra în vigoare începând cu data de 27 februarie 2022.

Conform noilor modificări legislative, a fost introdusă, cu caracter de noutate, noțiunea de comportament agresiv, prin care se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:

• deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;

• întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;

• pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;

• circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;

• folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;

• conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;

• mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;

• realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;

• conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Care vor fi sancțiunile?

Sancţiunea corelativă adoptării acestui comportament este amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (580 lei – 725 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile.

În cazul în care s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale se stabileşte amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (870 lei – 1.160 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.

Cu privire la neacordarea de prioritate, se introduc noi reglementări

Acestea sunt noile reglementări:

– neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului;

– neacordarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept;

– nerespectarea regulilor privind depășirea;

– adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

Abaterile săvârșite de conducătorii auto, ce privesc situații de neacordare a priorității, se sancționează cu 6-8 puncte amendă și sancțiunea complementară de suspendare a dreptului de a conduce, pe o perioadă de 60 de zile, cu posibilitatea reducerii pedepsei cu o treime.

Se introduce un nou prag de depășire a vitezei

Privitor la regimul legal de viteză, se introduce un nou prag de depășire a acestuia, cu 70 km/h peste limita maximă admisă. În acest caz permisul de conducere va putea fi reținut pentru 120 de zile, fără drept de circulație, fără posibilitatea reducerii perioadei de suspendare.

Totodată, nu vor beneficia de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorii auto care au cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce și în cazul în care sancțiunea contravențională complementară s-a dispus pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.

Sancțiunile complementare constatate prin același proces verbal se calculează prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă, perioada de suspendare putând depăși 90 de zile.

Dispozițiile referitoare la sancțiunile contravenționale intră în vigoare în 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Politia Romana


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide