Atenție, șoferi! Nu există nicio modificare la Codul Rutier de la 1 iulie. Este fake news!

Autor: Cristian Agatie 15 iun. 2020 Știri auto
Atenție, șoferi! Nu există nicio modificare la Codul Rutier de la 1 iulie. Este fake news!

Nu există nicio modificare la Codul Rutier de la 1 iulie, așa cum titrează numeroase site-uri în ultimele zile. Potrivit avocatnet.ro, nu există nicio schimbare legislativă care să intre în vigoare la 1 iulie 2020 și care să afecteze procedura de obținere a permisului de conducere sau cea de atestare medicală pentru șoferii în vârstă.

Dacă dai un search pe Google după textul „modificare Cod Rutier 1 iulie” vei găsi numeroase site-uri de știri, mai mult sau mai puțin onorabile, care vorbesc despre apocalipsa adusă de „noul Cod Rutier” sau de „Codul Rutier 2020” după 1 iulie. Printre măsurile anunțate se numără imposibilitatea de a da examen pentru cei care nu au absolvit cel puțin zece clase, precum și controalele medicale mai dese pentru persoanele de peste 70 de ani. Toate aceste site-uri, de la Evenimentul Zilei la Sputnik (un fel de Vocea Rusiei a mediului online), se citează unele pe altele fără să prezinte vreo sursă credibilă pentru aceste schimbări pe care le anunță.

Știrile de modificare la Codul Rutier de la 1 iulie sunt fake news

Interesant este că știrea modificării Codului Rutier de la 1 iulie nu a apărut acum, ci încă din vara anului trecut. La fel ca acum, se spunea că de la 1 iulie 2019 vor intra în vigoare exact aceleași prevederi cu care suntem speriați în acest an. Un exemplu, la Antena1, aici. Și atunci, ca și acum, informația a fost distribuită de mai multe titluri online, de asemenea, fără a fi precizată vreo sursă credibilă sau actul normativ care să prevadă aceste modificări.

Potrivit site-ul de știri juridice Avocatnet.ro, „nu există nicio lege sau ordonanță care să fi fost adoptată recent sau mai puțin recent și care să aducă modificări Codului rutier la 1 iulie”. Acest lucru este extrem de ușor de verificat într-un portal legislativ care prezintă legile și alte acte normative la zi, cum este cel furnizat de stat, legislatie.just.ro, sau cele oferite contra cost de diverse firme private.

Cei care doresc să obțină permisul de conducere trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre acestea nefiind vreuna care să specifice nivelul de școlarizare al candidaților. De asemenea, modul în care se obține avizul medical pentru șoferi a rămas neschimbat.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide