Examen auto 2020: ce condiții trebuie să îndeplinești ca să obții permisul auto

Autor: ProMotor 24 ian. 2020 Utile
Examen auto 2020: ce condiții trebuie să îndeplinești ca să obții permisul auto

Considerată un simbol al independenței, mașina este visul oricărui adolescent, astfel că momentul obținerii permisului de conducere reprezintă un pas important în viață. Adesea, acest lucru se întâmplă odată cu majoratul, dar nu este obligatoriu să fie așa. Iată ce condiții trebuie să îndeplinești ca să dai examenul pentru a obține permisul auto în 2020.

Conform Codului Rutier, obținerea permisului auto pentru categoria B este condiționată de ajungerea la vârsta majoratului – 18 ani. Cei care au împlinit această vârstă pot obține permisul de conducere pentru autovehicvule cu masa maximă autorizată de până la 3,5 tone și cel mult opt locuri pe scaune, în afara celui ocupat de șofer. Tot după vârsta de 18 ani se poate obține permisul pentru ansambluri de vehicule din categoria BE (dar doar dacă solicitantul are un permis pentru categoria B).

Cum poți obține permisul de la 16 ani

Permisul de conducere poate fi obținut și înainte de împlinirea vârstei de 18 ani (de la 16 ani chiar), dar e valabil doar pentru conducerea vehiculelor din categoria B1. E vorba, în principiu, de cvadricicluri ale căror masă proprie nu depășește 400 kg (550 kg pentru vehiculele destinate transportului de mărfuri) și care sunt echipate cu motor cu ardere internă a cărui putere netă maximă nu depășește 15 kW sau cu motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 15 kW.

Pe lângă îndeplinirea condițiilor de vârstă (minimum 16, respectiv 18 ani, în funcție de categoria de vehicule pe care o va conduce) o persoană care dorește să obțină permisul de conducere trebuie să îndeplinească și alte condiții:

  • să fie aptă din punct de vedere medical şi psihologic pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile şi subcategoriile pentru care solicită examinarea;
  • să facă dovada pregătirii teoretice şi practice, realizată prin cursuri organizate de unităţi autorizate pentru categoriile/subcategoriile pentru care solicită examinarea;
  • să facă dovada că domiciliază sau că are reşedinţa pe raza serviciului public de permise unde vrea să susțină examenul și să obțină carnetul;
  • să nu fi fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.

Condiții permisul auto: Ce trebuie să conțină dosarul de examen

Pentru înscrierea la examenul pentru obținerea permisului de conducere, candidații trebuie să pregătească următoarele documente:

  • cerere-tip;
  • fișă de școlarizare (valabilă un an de zile de la data absolvirii cursurilor) emisă de şcoala de conducători auto în cadrul căreia a absolvit cursurile de pregătire teoretică şi practică, în care se consemnează şi avizul medical;
  • certificatul de cazier judiciar, în termenul de valabilitate și, după caz, copia hotărârii judecătoreşti de condamnare, rămasă definitivă, în cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii cu executare sau la pedeapsa amenzii, copia biletului de liberare sau a documentului care atesta executarea pedepsei amenzii;
  • chitanța de plată a contravalorii permisului de conducere.

Odată ce dosarul este complet, acesta poate fi depus în vederea înregistrării și programării la examen, prima oară la proba teoretică. Candidatul care trece de aceasta poate să se programeze și pentru proba practică. În caz contrar, va putea să susțină din nou proba teoretică, după cel puțin 15 zile.

În privința probei practice, candidatul se va prezenta unde i s-a indicat de către lucrătorul de la ghișeul de programare. În cazul în care trece și de această probă, obține permisul de conducere. În cazul în care nu trece de acestă probă, va putea să o susțină din nou, după cel puțin 15 zile, dar nu mai mult de un an de la terminarea școlii de șoferi.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock



Comentarii
Inchide