Care este atitudinea corectă în trafic în momentul în care suntem şicanaţi

Autor: Marius Vișan 22 iun. 2021 Știri auto
Care este atitudinea corectă în trafic în momentul în care suntem şicanaţi

Fie că suntem șoferi, pietoni sau bicicliști, trebuie să respectăm o serie de reguli în trafic. În caz de conflict, nu trebuie să reacționăm agresiv, ci să fim calmi, să nu provocăm agresorul și să anunțăm (în funcție de gravitate), incidentul la 112.

”În cazul în care un alt participant la trafic (pieton, biciclist, șofer) te agresează, nu trebuie să îl bagi în seamă sau să îl provoci. Persoana poate fi băută, drogată sau cu probleme de sănătate. Nu trebuie să intri în concurență cu astfel de persoane, ci să le ignori, să te îndepărtezi de ele. Daca ești la volan, mai bine acordăm prioritate deși ele nu au, decât să intrăm într-un conflict”, declară Titi Aur pentru Mediafax.ro.

Dacă șoferul este foarte agresiv, nu avem alte șanse decât să ne apărăm, să blocăm mașina și să sunăm la 112. Este binevenită o camera de bord sau să filmăm cu telefonul agresiunea, pentru că îl descurajează pe agresor.

Ce spun psihologii despre violența în trafic

Lipsa comunicării este un factor important, consideră Keren Rosner, psiholog. Specialista consideră că modul în care ne comportăm în trafic ține de educație, de auto-cunoaștere și gestionarea propriilor emoții în momente critice, când latura emoțională preia controlul asupra celei raționale.

Cel mai des, un comportament agresiv în trafic pare că au tinerii care sunt educați că lor li se cuvine totul, care au o mașină mai bună.

”Aceștia tind să creadă că este dreptul lor ca în trafic să se întâmple cum vor ei, că au mereu prioritate și că ceilalți participanți la trafic trebuie să fie atenți la nevoile și dorințele lor, dându-le prioritate mereu. Convingerea asta determină comportamentul agresiv”, explică Rosner.

Persoanele agresive în trafic se valorizează prin mașina pe care o conduc și atitudinea pe care o au față de alți șoferi. Ele au convingerea că doar restul trebuie să se supună regulilor, fiind deranjate de reguli și de ceilalți șoferi. Dar atitudinea de „macho” provoacă frici și traume șoferilor agresați, susține Keren Rosner.

Sursă: Mediafax.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock.com


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide