Au trecut 90 de ani de la apariția primului model Skoda Superb. În această toamnă va fi lansată noua generație

Autor: Bogdan Bârliga 04 mai 2023 Știri auto

Noua generație Skoda Superb va fi prezentată în această toamnă, la 90 de ani de la lansarea primului model cu acest nume produs între 1934 și 1949. După 50 de ani de la acest moment a fost lansată prima generație a modelului modern Skoda Superb.

Următorul capitol a început în anul 2008 prin introducerea celei de-a doua generații Skoda Superb. Pentru prima dată această serie a fost disponibilă în două versiuni de caroserie. A treia generație a debutat în 2015 și este prima serie Superb construită pe platforma modulară MQB a Grupului. Gama a fost extinsă în 2019 pentru a include o variantă plug-in hibrid.

Din anul 2001 și până în prezent Skoda a vândut 1.550.000 de unități Superb. În această toamnă producătorul din Cehia va lansa oficial noua generație a acestui model din clasa medie superioară.

Skoda Superb: 90 de ani de la apariția primului model

Aproximativ 900 de mașini destinate publicului și 1.600 de vehicule militare din toate variantele Superb au fost produse între 1934 și 1949. Cinci versiuni civile și trei militare au fost lansate în perioada de producție de 13 ani. Lista de motorizări cuprindea propulsoare cu cilindreea cuprinsă între 2.492 și 3.991 cm3. Majoritatea motoarelor aveau șase cilindri, excepția fiind Superb 4000, care avea sub capotă un motor V8. Nu au trecut proba timpului prea multe modele din această perioadă și un astfel de exemplar este expus la Muzeul Skoda din Mlada Boleslav.

La 10 ani de la preluarea companiei de către grupul VW a fost prezentată la Salonul Auto de la Geneva prima generație modernă Skoda Superb. A fost produsă pe platforma șasiului PL 45 modificat și a fost comercializată cu o gamă largă de motorizări. Versiunea de top avea sub capotă un propulsor de 2,8 litri V6 cu 193 CP și pentru prima dată a fost folosită transmisia automată Tiptronic pe un model Skoda.

În februarie 2015, a treia generație Superb a fost prezentată la Praga: folosind platforma modulară MQB a Grupului Volkswagen noul model încorpora cele mai noi tehnologii disponibile. Pentru prima dată, modelul a beneficiat de un șasiu adaptiv, climatizare tri-zonă și sisteme avansate de asistență. După un facelift aplicat în 2019, a treia generație Superb a primit echipamente suplimentare de ultimă generație, cum ar fi farurile Matrix-LED și sistemul Predictive Adaptive Cruise Control, dar și o motorizare plug-in hybrid.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:

Sursa foto: Skoda


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide