Au voie șoferii să dirijeze circulația dacă intersecția e blocată? Ce prevede Codul Rutier în aceste situații

Autor: Radu Țuțulan 10 apr. 2024 Știri auto
Au voie șoferii să dirijeze circulația dacă intersecția e blocată? Ce prevede Codul Rutier în aceste situații

Se poate întâmpla ca, uneori, semafoarele să nu mai funcționeze și mașinile să rămână prinse în ambuteiaj. Într-o astfel de situație, când intersecția este blocată, au voie șoferii să dirijeze circulația?

Au fost multe situații, mai ales în marile orașe, când la ore de vârf sistemul de semaforizare s-a defectat. Asta a dus la crearea de ambuteiaje, iar șoferii au stat blocați în intersecții zeci de minute.

Iată ce pot face șoferii într-o astfel de situație și care sunt prevederile Codului Rutier.

Au voie șoferii să dirijeze circulația dacă intersecția e blocată?

Conform legii, traficul rutier este coordonat de semnalele polițistului, de semafor, de indicatoarele și marcajele rutiere și de regulile de circulație.

În plus, legea prevede că circulația poate fi dirijată de un polițist rutier sau de la poliția locală. De asemenea, în cazul situațiilor în care sunt efectuate lucrări pe partea carosabilă, poate fi desemnat un lucrător autorizat pentru a dirija traficul în zona respectivă.

Ceea ce înseamnă că, în afară de aceste persoane, legea rutieră nu permite altei persoane să dirijeze traficul. Practic, persoana care va coborî din mașină pentru a face diverse semnale celorlalți conducători auto va fi considerată, în fața legii, pieton care circulă/traversează neregulamentar pe partea carosabilă.

Care este ordinea de trecere, dacă intersecția este blocată

În Codul Rutier se stabilește exact care e ordinea de traversare a unei intersecții. Astfel, în funcție de situația întâlnită, traversarea unei intersecții se face în următoarea ordine:

  1. La semnalele polițistului;
  2. În funcție de semnalele luminoase și sonore ale mașinilor de intervenție (poliție, pompieri, salvare, etc.);
  3. Conform semnalelor luminoase ale semaforului;
  4. Dacă semnale luminoase sau sonore la trecerea cu calea ferată permit traversarea;
  5. Conform indicatoarelor rutiere;
  6. Conform marcajelor rutiere;
  7. Conform regulilor de circulație (acordarea priorității de dreapta, de exemplu).

Astfel, indicațiile polițistului rutier sunt superioare semnalelor luminoase. Iar indicatorul rutier este superior marcajului rutier.

Astfel, chiar și în situația în care semafoarele dintr-o intersecție nu funcționează, șoferii se pot orienta în funcție de celelalte elemente care ghidează traversarea unei intersecții.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide