Cine are prioritate în sensul giratoriu semaforizat? Cum se stabilește ordinea de trecere

Autor: Radu Țuțulan 15 mart. 2024 Știri auto
Cine are prioritate în sensul giratoriu semaforizat? Cum se stabilește ordinea de trecere

Regulile de circulație sunt tot mai complexe iar uneori șoferii nu știu exact cum se aplică acestea. De exemplu, cine are prioritate într-un sens giratoriu semaforizat și cum se stabilește ordinea de trecere?

Sensul giratoriu, sau „rondul” ori „rotunda” cum mai este denumit acesta în România, a fost conceput pentru a fluidiza circulația în intersecții.

Regula de bază este simplă, vehiculele care se află în interiorul giratoriului au prioritate de trecere în fața celor care urmează să pătrundă în intersecție.

Dar odată cu dezvoltarea infrastructurii rutiere, regulile devin tot mai complexe. Iar prioritatea se acordă în funcție de indicatoarele rutiere, de marcaje, de culoarea semaforului sau de banda pe care se află un vehicul.

Cine are prioritate în sensul giratoriu

În cazul sensului giratoriu clasic, cu o singură bandă de circulație, semnalizat corespunzător, se aplică regula de bază.

Ceea ce înseamnă că vehiculele aflate în interiorul sensului giratoriu au prioritate. Iar cei care urmează să pătrundă în intersecție trebuie să le cedeze trecerea.

Însă, în sensurile giratorii cu două sau mai multe benzi, se aplică o regulă nouă.

În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se stabilește prin Art 107, pct. 1.1, din legea 195/2002.

Practic, atunci când ne aflăm într-un sens giratoriu pe banda 2 și vrem să ieșim, dăm semnal dreapta. Și doar după ce ne asigurăm că nu circulă altă mașină pe banda 1 putem părăsi intersecția.

Practic, doar cei care circulă pe banda 1 în sensul giratoriu au prioritate de trecere la ieșirea din intersecție, dacă indicatoarele rutiere nu stabilesc altfel.

Cine are prioritate în sensul giratoriu semaforizat?

Ordinea de trecere a vehiculelor este stabilită, în primul rând, de indicatoarele rutiere. Astfel, pot fi întâlnite sensuri giratorii unde, de exemplu, prioritate au mașinile care urmează să pătrundă în intersecție.

De asemenea, prioritatea poate fi stabilită de semafor sau de polițistul care dirijează circulația.

Astfel, în sensul giratoriu semaforizat prioritatea este dată de culoarea semaforului, chiar dacă adiacent există alte indicatoare de stabilire a ordinii de trecere.

Și, fie în interiorul sensului giratoriu e montat un semafor galben-intermitent, care se activează că cel destinat șoferilor care vin din afara giratoriului au „verde”. Fie un semafor clasic, ce va indica „roșu”.

În cazul în care semaforul este galben-intermitent pentru toate direcțiile, se aplică prioritatea stabilită de indicatoarele și marcajele rutiere, precum și de regulile de circulație.

Cum se stabilește ordinea de trecere

Ordinea de trece într-o intersecție este stabilită de:

  1. Semnalele polițistului;
  2. Semnalele luminoase și sonore ale mașinilor de intervenție (poliție, pompieri, salvare, etc.);
  3. Semnalele luminoase ale semaforului;
  4. Semnale luminoase sau sonore (la trecerea cu calea ferată, de exemplu);
  5. Indicatoarele rutiere;
  6. Marcajele rutiere;
  7. Regulile de circulație (vehiculele aflate în sensul giratoriu au prioritate, de exemplu).

Astfel, semnalul luminos, adică semaforul, este superior regulilor de prioritate aplicabile într-un sens giratoriu sau indicatoarelor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide