Autostrada Pitești – Sibiu Lotul 6: Râmnicu Vâlcea va avea legătură la Autostrada A1

Autor: Cristian Agatie 07 iul. 2021 Știri auto

Râmnicu Vâlcea va avea legătură la Autostrada A1 Pitești – Sibiu, după ce a fost lansată licitația de realizare a proiectului tehnic la lotul 6 al autostrăzii.

Intră în Galeria FOTO

Într-un viitor sperăm nu foarte îndepărtat, șoferii vor putea circula pe autostradă de la București până la granița de vest a țării. Câteva segmente mai lipsesc pe acest traseu, printre care și cel care traversează Carpații, între Pitești și Sibiu. Noua autostradă va ocoli orașul Râmnicu Vâlcea, dar acesta va fi conectat la rețeau de mare viteză prin intermediul unui nou drum de legătură. Acesta a fost inclus în planurile autostrăzii și urmează să intre în construcție imediat ce va fi finalizat proiectul tehnic, în urma unei licitații.

Viitoarea conexiune a fost inclusă în Masterplanul General de Transport al României, fiind compusă din două segmente, ambele folosind traseul actualului DN73C Curtea de Argeș – Râmnicu Vâlcea. Primul segment se întinde între Curtea de Argeș și Tigveni, și lucrările presupun refacerea structurii rutiere, amplasarea unor elemente de siguranță rutieră, montarea unui sistem modern de scurgere a apelor și consolidări punctuale ale drumului.

Autostrada Pitești – Sibiu Lotul 6: De ce conexiunea are doar o bandă pe sens?

Al doilea segment, de la Tigveni la Râmnicu Vâlcea, presupune lucrări de modernizare pentru 13 km din DN 73C și construirea unui drum nou, de 3 km, care va face legătura între A1 și drumul național. Atât pentru drumul nou, cât și pentru cel modernizat, lățimea platformei va fi de 10 m, dintre care câte 3,5 m pentru fiecare bandă de circulație, câte 0,75 m pentru fiecare dintre cele două benzi de încadrare și, respectiv, câte 0,75 m pentru fiecare dintre cele două acostamente.

Prin urmare vâlcenii vor avea acces la autostradă, dar pe două benzi și fără separatoare de sens, o diferență majoră atât în termeni de costuri cât și ca siguranță rutieră față de un drum de mare viteză. Modernizarea Drumului Naţional 73 C Curtea de Argeş – Râmnicu Vâlcea, parte a lotului 6 al Autostrăzii A1 Sibiu – Piteşti şi legătura între A1 şi DN 7 Valea Oltului, a fost anunţată încă din toamna anului trecut, în mandatul fostului ministru al transporturilor Lucian Bode, dar la prima licitaţie nu s-au depus oferte. Ulterior, CNAIR a reluat licitaţia, dar pe baza noului model de caiet de sarcini, mai bine definit şi cu condiţii mai clare.

Potrivit documentaţiei depuse în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), valoarea totală a contractului este cuprinsă între 6 şi 7,1 milioane lei, iar durata contractului este de 11 luni pentru primul lot (Curtea de Argeş – Tigveni), respectiv 14 luni pentru lotul 2 (Tigveni- Râmnicu Vâlcea). Ofertele pot fi depuse până la sfârşitul lunii august.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide