Autostrada Pitești Sibiu: A fost desemnat constructorul pentru Lotul 4 Curtea de Argeș – Tigveni

Autor: George Cristea 05 mart. 2021 Știri auto

Autostrada Pitești Sibiu, îndelung așteptată de producătorii auto Dacia și Ford, pare că va deveni realitate în curând, după desemnarea constructorului de pe Lotul 4 Curtea de Argeș – Tigveni.

Intră în Galeria FOTO

CNAIR a anunțat câștigătorul execuției lotului 4 al autostrăzii Sibiu Pitești, mai precis sectorul de 10 kilometri  cuprins între Tigveni și Curtea de Argeș. Dacă nu vor fi contestații, contractul de 2 miliarde de lei poate fi semnat în luna martie cu firma austriacă Porr. Costul ridicat se datorează tunelului de 1,3 km ce realizează trecerea de pe Valea râului Topolog pe Valea Argeșului. Nodul rutier Tigveni din capăt e inclus de asemenea în acest lot, astfel că traficul poate fi descărcat în DN73C.

„Așteptăm 10 zile să vedem dacă se depun contestații. Dacă nu, semnăm contractul pentru acest lot. E un lot într-o zonă foarte dificilă, predispusă alunecărilor de teren. Deși are doar 10 kilometri, este esențial, pentru că face traversarea între Valea Argeșului și Valea Topologului, are un tunel de 1,3 kilometri”, a spus ministrul Transporturilor Cătălin Drulă, la Digi24.

Autostrada Pitești Sibiu Lotul 4: Același constructor de pe Lotul 1 a câștigat licitația

Drulă a mai spus că din această primăvară vor începe lucrările la Lotul 5 al Autostrăzii Pitești- Sibiu, iar loturile 2 și 3 sunt în procedură de licitație. În paralel, Asociația Pro Infrastructură a făcut propria evaluare a situației de pe șantierul autostrăzii Pitești Sibiu. Constatările API sunt mai degrabă optimiste, iar prima inaugurare, cea a lotului 1, care este cel mai avansat în acest moment, va putea fi făcută în 2023.

„În continuarea autostrăzii, de construirea lotului 5 Curtea de Argeș – Pitești se ocupă firma italiană Astaldi. Contractul a fost semnat in martie 2020. Ordinul de începere al lucrărilor a fost dat în urma cu 7 luni și conține perioada de proiectare de 12 luni. Ne așteptăm ca în această primăvară să vedem utilajele constructorului în teren”, se arată într-o postare pe Facebook a Asociației Pro Infrastructură.

Adevărata utilitate a trecerii montane va veni însă abia odată cu finalizarea lotului 3, cel mai lung, scump și dificil din toată autostrada A1. Acesta realizează trecerea între Valea Oltului și Valea Topolog, și are 37 de kilometri. Licitația cu pre-calificare se află în desfășurare. În 27 noiembrie 2020 au fost depuse 15 candidaturi, și se așteaptă ca CNAIR să selecteze primele 6 companii cu care să continue licitația. Valoarea estimată pentru acest lot e de 5 miliarde de lei.

Lotul 1 este cel mai avansat, Lotul 2, cel mai întârziat

Lotul 2 dintre Boița și Cornetu este cel mai întârziat lot al autostrăzii Sibiu Pitești. Procedura de licitație cu pre-calificare a fost lansată abia în luna decembrie 2020. Autostrada are 31 km de-a lungul defileului Oltului, cu un cost estimat la 4,6 miliarde de lei.

Lotul 1 între Sibiu si Boița stă cel mai bine, fiind, de altfel, primul pe care au început lucrările. Aceeași firmă  austriacă Porr se ocupă de construirea acestuia, având acum un progres fizic de 31%. Asociația Pro Infrastructură estimează că acest sector va putea fi dat în trafic „la finalul anului 2022 sau începutul anului 2023”. Promotor v-a prezentat imagini spectaculoase cu lucrările pe acest tronson, realizate la viaductul Tălmăcel.

În ianuarie, premierul Florin Cîțu se arată chiar mai optimist. „Nu știu dacă va fi gata până în 2024, dar cea mai mare parte a construcției trebuie să fie gata”, spunea Cîțu într-un interviu la Radio Guerrilla.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide