Avantajele unui motor cu 3 cilindri

Autor: Marius Vișan 19 sept. 2021 Știri auto
Avantajele unui motor cu 3 cilindri

Un număr din ce în ce mai mare de mașini pe benzină utilizează motoare cu 3 cilindri.

Cu toate acestea, există percepția că motoarele cu trei cilindri sunt inferioare motoarelor cu patru cilindri. Este o percepție greșită, deoarece acestea beneficiază de turbocompresie, așa că puterea este rareori o problemă. Iată cinci beneficii ale acestui tip de propulsoare:

Eficiența consumului de combustibil

Avantajul de bază al unui motor cu trei cilindri față de unul cu patru cilindri este consumul de combustibil. Deoarece există un cilindru mai puțin, volumul de combustibil ars este mai mic. Cu cât dimensiunea motorului este mai mică, cu atât va arde mai puțin combustibil.

Desigur, dacă un motor cu patru cilindri și unul cu trei cilindri au aceeași capacitate (de exemplu 1.000 cm3), atunci teoretic ar trebui să utilizeze aceeași cantitate de combustibil. Dar totuși, cei trei cilindri vor fi mai eficienți din punct de vedere al consumului de combustibil. Iată de ce:

Mai puțină frecare

Deoarece există un cilindru mai puțin într-un motor cu trei cilindri față de un motor cu patru cilindri, există o suprafață mai mică de contact metal pe metal, dar și mai puține articulații. Acest lucru oferă un avantaj mecanic mai bun, deoarece se pierde mai puțin combustibil în timpul fricțiunii.

Greutate mai mică

Avantajul evident este că există o economie considerabilă de greutate în motor. Acest lucru înseamnă un motor mai ușor, ceea ce se traduce prin reducerea greutății la bord a mașinii și, prin urmare, și o eficiență de combustibil mai bună.

Dimensiune compactă

Un alt avantaj de a avea mai puțini cilindri este că motorul nu va ocupa prea mult spațiu în compartimentul motorului, permițând producătorilor de automobile să proiecteze mașini care au spațiu mai mare în cabină.

Reducerea costurilor

Odată cu creșterea costului materiilor prime (oțel și aluminiu), este mai ieftin pentru un producător auto să construiască un motor cu trei cilindri decât unul cu patru cilindri. Acest lucru se va traduce, de asemenea, în unele economii de costuri și pentru cumpărător.

Și nu în ultimul rând, un alt avantaj al unui motor care consumă mai puțin este că produce mai puține emisii, ceea ce îl face mai prietenos cu mediul înconjurător.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide