Avem peste 9 miliarde de euro disponibili pentru infrastructura de transport în 2023. Dar autoritățile trebuie să vină cu proiecte

Autor: Bogdan Bârliga 06 mart. 2023 Știri auto

România trece printr-o perioadă foarte bună din perspectiva finanțărilor și țara noastră primește foarte multe fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii. Doar pentru acest an Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPA) a anunțat că pot fi depuse proiecte în valoare de 9,4 miliarde de euro.

Această sumă poate fi accesată suplimentar față de banii alocați prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și prin Programul Transport în România ar trebuie să se lucreze la cel puțin 632 km drumuri noi sau reabilitate. În termeni practici trebuie să menționăm că pentru 2023 sunt programate 13 apeluri de proiecte care însumează 9,4 miliarde de euro, iar din această sumă aproape jumătate (4,46 miliarde euro) poate fi utilizată pentru construcția de autostrăzi și drumuri expres.

În perioada martie – iunie 2023 urmează lansarea acestor apeluri de proiecte destinate investițiilor în infrastructura rutieră și feroviară a României, dar și dezvoltării mobilității sustenabile în nodurile urbane și infrastructurii navale. Principalul obiectiv al Programului Transport este recuperarea decalajului de dezvoltare a infrastructurii de transport a României, asigurând, în același timp, atingerea obiectivelor europene de reducere a emisiilor de carbon.

Autostrada Sibiu-Piteşti poate fi finanțată prin aceste programe

Printre oportunitățile strategice incluse în Programul Transport se numără Autostrada Sibiu-Piteşti, drumul de mare viteză Pitești Craiova, extensia magistralelor de metrou București, complexul feroviar metropolitan București, trenuri metropolitane în Cluj-Napoca, Iași, Brașov și Timișoara, dezvoltarea și modernizarea porturilor dunărene strategice, precum și a portului Constanța, se arată într-un comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPA). Rezultatele așteptate în urma implementării Programului Transport sunt construirea a 632 km de drumuri noi, 488 km de căi ferate noi, 223 infrastructuri pentru combustibili alternativi, 3.390 de km dotați cu elemente de siguranță rutieră sau 150 km linii de tramvai reconstruite sau modernizate.

Partea neplăcută la acest capitol ar fi că acești pentru a obține acești bani mai multe instituții ale statului român trebuie să depună proiecte și din experiența anilor trecuți știm cât de greu se mișcă aceste entități. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene nominalizează în primul rând pe lista de companii eligibile pentru Programul Transport din acest an Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere(CNAIR), Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), Direcțiile Regionale de Drumuri și Poduri ale CNAIR și Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI).

Așa cum spuneam separat de Programul Transport 2021-2027, România beneficiază de investiții strategice importante și prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Resursele financiare alocate sunt de aproximativ 7,6 miliarde de euro și vor acoperi o parte din necesarul total de investiții la nivel național.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide