Avertizarea meteorologică Cod Galben. Șase recomandări din partea Poliției Rutiere

Autor: ProMotor 27 dec. 2021 Știri auto

Având în vedere avertizarea meteorologică Cod Galben, ce este în vigoare până astăzi, 27 decembrie, ora 12:00, care vizează ploi și ninsori însemnate cantitativ, dar și polei, Centrul INFOTRAFIC al Poliției Române adresează următoarele recomandări conducătorilor auto, pentru prevenirea accidentelor rutiere.

Șase recomandări din partea Poliției Rutiere

1. nu plecați la drum fără a avea vehiculul echipat corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă;

2. circulați cu prudență sporită, pentru a putea evita obstacolele;

3. păstrați în mers o distanţa corespunzătoare între autovehicule;

4. adaptați în permanență viteza de deplasare la condițiile meteo-rutiere;

5. utilizați în mod corespunzător sistemele de iluminare-semnalizare și climatizare-dezaburire, pentru a vedea şi a fi observaţi în trafic;

6. în condițiile unui carosabil alunecos, evitați pe cât posibil manevra depăşirii (dacă manevra este necesară, realizați-o numai după o asigurare temeinică).

În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă trebuie folosită frâna de motor. Este obligatoriu ca șoferii să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi sau 50 de km/h în afara localităţilor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă bătătorită ori mâzga.

O atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi a lunetei maşinii, care trebuie să funcţioneze.

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă (între 1.305 și 2.900 de lei), și reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

”Nu folosiţi telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip “hands-free”. Totodată, evitaţi să conduceţi dacă sunteţi obosiţi şi nu consumaţi alcool!”, mai recomandă Poliția Rutieră.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Politia Romana



Comentarii
Inchide