Ayrton Senna ar fi împlinit astăzi 64 de ani. „Rainmaster” a lăsat în urmă o carieră impresionantă

Autor: Ionuț Vîlciu 21 mart. 2024 Știri auto
Ayrton Senna ar fi împlinit astăzi 64 de ani. „Rainmaster” a lăsat în urmă o carieră impresionantă

Ayrton Senna este considerat de mulți fani ai sportului cu motor drept cel mai bun pilot care a concurat vreodată în Formula 1. În 2024 se împlinesc 30 de ani de la moartea pilotului brazilian.

Data de 21 martie marchează ziua de naștere a faimosului Ayrton Senna. Defunctul pilot din Formula 1 s-a născut pe 21 martie 1960 și, cu toate că parcursul carierei sale s-a stins abrupt în urma accidentului din 1994, Ayrton a lăsat în urmă o istorie impresionantă.

Cariera lui Senna în Formula 1 a durat zece ani, brazilianul debutând în Marele Premiu al Braziliei din 1984 într-un monopost al echipei Toleman. După primul sezon petrecut la Toleman, Senna a trecut la Lotus, unde a obţinut primul pole-position al carierei. Tot aici, brazilianul a început să-şi demonstreze abilităţile impresionante de a controla un monopost pe un circuit ud, abilităţi care îl vor consacra ulterior, câștigându-i supranumele de „Rainmaster”.

Ayrton Senna – Trei titluri mondiale, 35 de victorii și o sete necontenită pentru câștig

Primul titlu de campion mondial a venit în1988, fiind obținut cu McLaren, unde l-a avut drept coechipier pe Alain Prost, supranumit „Profesorul”, omul care obținuse până atunci două campionate mondiale. Acesta este şi anul în care Senna a devenit cunoscut pentru ambiția sa de a câştiga, indiferent de mijloace. Incidentul decisiv pentru titlul din 1988 este cunoscut bine de fanii Formulei 1.

Senna și Prost au dus dueluri aprinse, unele care ofereau un spectacol nemaivăzut fanilor, dar care îi puneau adesea în pericol pe cei doi piloți. Senna și-a păstrat întotdeauna ambiția, iar următorul star cu care urma să se confrunte era un tânăr Michael Schumacher, cel puțin la fel de flămând pentru victorii.

În 1994, când Senna a trecut în echipa Williams, Michael concura cu Benetton. Weekendul acela fusese deja marcat de incidente nefaste. În timpul calificărilor, Rubens Barrichello a fost implicat într-un accident serios, în care şi-a rupt nasul şi o mână, fiind nevoit să abandoneze. Apoi, în ziua de sâmbătă, Roland Ratzenberger a murit după ce monopostul său a rămas fără aripa faţă şi a intrat în virajul Villeneuve cu peste 300 km/h, izbindu-se apoi de un zid de beton.

Aproape trei decenii au trecut la moartea lui Ayrton Senna

Incidentele au continuat duminică, în ziua cursei. Monopostul lui JJ Lehto nu a pornit de pe linia de start şi a fost lovit de Pedro Lamy, după care a fost scos pe circuit safety car-ul. Apoi, în cel de-al șaptelea tur al cursei, în virajul Tamburello, Senna a ieşit de pe circuit şi a lovit un perete de beton cu aproximativ 230 km/h.

Pilotul a fost scos din monopost, dar nu răspundea niciunui stimul. Ulterior a fost transportat la spital, acolo unde a fost declarat decedat. Cursa a fost câștigată de Michael Schumacher, dar a fost o victorie tristă, îndoliată de accidentul lui Senna.

Senna și-a pierdut viața la vârsta de 34 de ani, lăsând în urmă o carieră impresionantă cu trei titluri mondial câștigate. Moartea sa a dus la reguli mai stricte în competiție. Siguranța circuitelor a fost regândită cu ajutorul unor noi bariere de protecție, iar puterea monoposturilor a fost redusă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide