Baterii mai ieftine pentru mașinile electrice din Europa. Doi giganți auto au semnat un acord vital

Autor: Radu Țuțulan 23 nov. 2023 Știri auto

Doi giganți din domeniul auto au semnat un acord vital pentru producerea de baterii mai ieftine care să fie montate pe mașinile electrice din Europa.

Stellantis și CATL au semnat un memorandum de colaborare pentru a dezvolta baterii mai ieftine pentru mașinile electrice care vor fi vândute în Europa.

Conform acordului, aceste inovații vor fi montate pe vehiculele din grupul Stellantis. Companiile au în plan, pe viitor, inclusiv dezvoltarea unui joint-venture.

Baterii mai ieftine pentru mașinile electrice din Europa

Compania CATL, care își are sediul în China, este cel mai mare producător mondial de baterii pentru mașini electrice. Încă de anul trecut, a anunțat că va deschide o mega-uzină în Ungaria. Investițiile în această fabrică gigantică sunt estimate la aproape 8 miliarde de euro, scrie hotnews.ro.

De cealaltă parte, Stellantis este unul dintre cei mai mari constructori auto din lume. Portofoliu grupului include peste 10 mărci, printre care Fiat, Opel, Citroen și Peugeot.

Cei doi giganți din domeniul auto își propun să dezvolte tehnologii care să ducă la ieftinirea prețului de producție al bateriilor pentru mașinile electrice care vor fi vândute în Europa de grupul Stellantis. Tehnologia pentru baterii avută în vedere este litiu-fier-fosfat.

Planul Stellantis este ca întreaga gamă să fie electrificată în viitor. Iar prețurile de pornire să fie sub 20.000 de euro.

Deocamdată, singurul model care se va apropia de acest cost va fi Citroen e-C3. Mașina va intra în producție în 2025 și va avea, în primă fază, baterii care să-i asigure o autonomie de aproximativ 320 km. Ceea ce va înseamnă, însă, și un cost mai ridicat. Mai exact, prețul de pornire va depăși 23.000 euro.

Toyota va dezvolta baterii care să ofere o autonomie uriașă

Și Toyota lucrează la noi tehnologii în domeniul bateriilor pentru mașinile electrice. Compania a confirmat că tehnologia sa pentru bateriile de nouă generație va începe să apară în mașinile de serie în 2026.

Autonomia pentru aceste noi vehicule electrice este de așteptat să depășească 800km.

Toyota a optat să creeze diferite tipuri de baterii pentru a se potrivi diferitelor aplicații. Inițial, va dezvolta o baterie de performanță care folosește tehnologia litiu-ion pentru mașini scumpe. Dar și o baterie dedicată modelelor de buget, care utilizează litiu-fier-fosfat, destinată vehiculelor electrice de bază la prețuri accesibile.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide