Bateriile cu ioni de oxigen ar putea reprezenta viitorul în industria auto

Autor: Adrian Somai 05 apr. 2023 Știri auto

Bateriile Li-ion alimentează aproape totul în zilele noastre, însă popularitatea lor scade odată cu dezvoltarea unor tehnologii mai promițătoare. Potrivit AutoEvolution, oamenii de știință de la Technische Universität Wien (TU Wien) din Austria au inventat un nou tip de baterie. Bateria cu ioni de oxigen este ieftină de produs și poate avea o durată de viață extrem de lungă.

Cea mai importantă caracteristică a bateriei cu ioni de oxigen este reprezentată de capacitatea sa de a nu se degrada în timp, ceea ce o face demnă de titlul de „baterie nemuritoare”. Oxigenul pe care îl utilizează pentru stocarea energiei ar putea fi pierdut în reacții secundare, însă adăugarea unei cantități mai mari de oxigen din aer este simplă și asigură faptul că bateriile cu ioni de oxigen vor avea o durată de viață lungă.

Aceste baterii pot prelua și elibera ioni de oxigen cu dublă încărcare negativă. Când bateria cu ioni de oxigen se încarcă, ionii de oxigen se deplasează de la un electrolit ceramic la altul. De asemenea, pot fi făcuți să migreze înapoi, generând astfel electricitate. Principiul de funcționare este foarte similar cu cel al bateriilor Li-ion, însă cu avantaje evidente.

Care sunt principalele avantaje ale bateriilor cu ioni de oxigen?

Bateriile cu ioni de oxigen nu au nevoie de materiale scumpe sau rare și folosesc în mare parte materiale ceramice. Aceste baterii pot prelua și elibera ioni de oxigen cu dublă încărcare negativă. Materialele ceramice nu sunt inflamabile, astfel încât incidentele comune la bateriile Li-ion sunt pur și simplu imposibile în acest caz. În plus, nu este nevoie de elemente rare care sunt costisitoare, precum ar fi cobaltul sau nichelul.

Bateria prototip creată de cercetătorii de la TU Wien folosește lantanul, un element care nu este neapărat rar, dar care nu este nici complet comun. Însă, chiar și acesta poate fi înlocuit cu ceva mai ieftin, iar cercetătorii lucrează deja la asta.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: TU Wien


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide