Bechtel 2: Americanii vor autostradă de la Constanța la Gdansk

Autor: George Cristea acum 3 ani Știri auto

Americanii vor să construiască o autostradă care să unească portul Constanța cu portul Gdansk din Polonia. Investiția „uriașă” anunțată de ambasadorul SUA la București ne amintește involuntar de autostrada Bechtel, departe de a fi finalizată chiar și azi, la 17 ani de la semnarea contractului.

Intră în Galeria FOTO

Administrația Statelor Unite dorește să se implice în realizarea mai multor proiecte majore în România, conform unui acord interguvernamental semnat de România și SUA. Printre acestea se numără extinderea centralei atomice de la Cernavodă, dar și proiecte de infrastructură.

„Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat ambasadorul SUA la București Adrian Zuckerman. „România, împreună cu Polonia, reprezintă aliați esențiali în apărarea Flancului Estic al Europei împotriva agresiunii Rusiei”, a subliniat ambasadorul Zuckerman.

Autostradă Constanța Gdansk: O nouă autostradă Bechtel?

Declarația a fost făcută vineri, la Washington, în alocuțiunea rostită cu ocazia semnării Acordului interguvernamental dintre România și Statele Unite, care a avut loc la Departamentul Energiei.

Ministrul economiei, Virgil Popescu, a fost la Washington și a semnat Acordul interguvernamental din partea României. El a confirmat la Digi24 existența acestui uriaș proiect de infrastructură cu Polonia și spune că partea română a insistat și pe realizarea infrastructurii adecvate din portul Constanța, de care este nevoie, astfel încât mărfurile care intră prin portul Constanța să iasă și să ajungă în Europa foarte repede.

Dacă americanii vor asigura finanțarea acestei autostrăzi, este foarte posibil să vedem din nou în România compania Bechtel. Dezastrul lăsat în urmă de americani în urma unui contract dezastruos semnat pe vremea guvernului Năstase nu a fost nici astăzi înlăturat complet. Contractual cu Bechtel a fost reziliat în 2013, dar România încă mai plătește despăgubiri constructorului american.

Acordul interguvernamental semnat de România cu SUA va fi notificat luni Comisiei Europene, care va trebui să-și dea avizul în decurs de 30 de zile. Ministrul Popescu nu vede să fie vreo problemă în acest sens și spune că imediat după aceea va începe realizarea modelului financiar și a consorțiului.

Urmărește Promotor.ro pe Google NewsComentarii
Inchide