România, campioană la despăgubiri plătite constructorilor de autostrăzi

Autor: George Cristea 26 aug. 2020 Știri auto

România este campioană la despăgubiri plătite constructorilor de autostrăzi, potrivit ministrului Transporturilor Lucian Bode. Suma plătită este una uriașă, care ar fi fost suficientă pentru construirea a cel puțin 200 de kilometri de autostradă.

Intră în Galeria FOTO

Ministrul Bode a declarat la postul de televiziune Digi24 că, din 2007 până în prezent, statul român a plătit peste 2 miliarde de euro pentru revendicările antreprenorilor care au desfășurat contracte de infrastructură. Lucian Bode a catalogat acești bani ca fiind o „taxă pe prostia” autorităților.

„De foarte multe ori, angajații din minister (al Transporturior – n.r.) sunt puși în situația în care antreprenorul, în loc să urmărească implementarea proiectului, în unele situații urmărește cum să câștige mai mulți bani fără să muncească. Atunci apar acele revendicări, unde România este în topul listei la nivel european”, a declarat la Digi24 Lucian Bode.

Despăgubiri plătite constructorilor de autostrăzi: Cât ne-a costat taxa pe prostie?

„România a plătit din 2007 până în prezent peste 2 miliarde de euro revendicări. Eu o numesc «taxă pe prostie», pe prostia autorităților, în condițiile în care tu pierzi procese la Curtea de Arbitraj de la Paris, în instanță, cu antreprenorul și plătești aceste revendicări, bani pe care nu i-a semnat în momentul în care a încheiat contractul. În schimb, suntem obligați, ca și stat, să plătim acești bani atât pe lucrările rutiere, cât și pe cele din infrastructura feroviară”, a adăugat ministrul Transporturilor.

De-a lungul anilor, mai multe contracte importante de infrastructură au fost reziliate, ceea ce a determinat antreprenorii respectivi să ceară despăgubiri. Probabil cel mai răsunător exemplu a fost cel al Autostrăzii Transilvania, care a fost începută de Bechtel în urma unui contract dezastruos încheiat în 2003, pe vremea guvernului Năstase. Contractul a fost reziliat 10 ani mai târziu, după ce americanii construiseră numai 52 km în condițiile în care statul român plătise deja 1,4 miliarde de euro. În acest caz, despăgubirile s-au ridicat la 38 de milioane de euro.

Un alt contract a fost reziliat recent de fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc. Este vorba de cel de executare a lotului 3 de pe autostrada Lugoj-Deva, care a fost reziliat când lucrările erau executate deja în proporție de 99%. Această acțiune a costat statul român 50 de milioane de euro și a dus la un conflict diplomatic cu statul spaniol.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide