„Bestia” a fost scoasă la vânzare: are sub capotă un motor Rolls-Royce de 27.000 cm3

Autor: Bogdan Bârliga 07 mart. 2023 Știri auto

Fanii pasionați de industria auto britanică nu vor fi surprinși de această știre: celebrul autoturism numit „The Beast” a fost scos la licitație. În anul 1977, acest vehicul unic cu motor de 27 de litri era considerat de Guinness Book of World Records drept „cea mai puternică mașină din lume”.

„Bestia” britanică are o poveste ce pare a fi mai degrabă un scenariu de film: în 1966 inginerul Paul Jameson a conceput un șasiu pe care a montat un motor Rolls-Royce Meteor folosit pentru tancuri. Acest propulsor V12 avea o capacitate cilindrică de 27.022 cm3 și problema principală era găsirea unei transmisii capabile să gestioneze resursele de putere. În acest moment apare în scenă John Dodd, considerat un specialist în transmisii, iar acesta încearcă să rezolve problema.

Mașina construită de inginerul Paul Jameson folosea componente Jaguar și Wolseley, dar nu avea și o caroserie pe măsură. Pentru că lucrurile începeau să devină prea complicate, Jameson a decis să-i vândă lui John Dodd acest proiect cu doar 400 de lire. De la acest moment, conceptul auto unic a început să prindă contur prin realizarea unei caroserii de către firma specializată Fibre Glass Repairs. Au fost folosite elemente de caroserie împrumutate de la un Ford Capri și o siglă Rolls-Royce. Dar când toate lucrurile mergeau bine a avut loc un dezastru: mașina a luat foc.

Un motor V12 cu o istorie aparte

John Dodd nu a renunțat la proiect: a făcut rost de un alt motor V12 cu o capacitate cilindrică similară și a refăcut complet caroseria chiar dacă risca un proces cu producătorul britanic de lux pentru folosirea fără aprobare a grilei. Noul propulsor V12 cu o capacitate cilindrică de 27.000 cm3 a fost fabricat tot de Rolls-Royce și folosit pe celebrele avioane britanice Hawker Hurricane și Supermarine Spitfire.

Dodd a reușit să cupleze acest impresionant propulsor Rolls-Royce Merlin folosit inițial în aviație cu o cutie de viteze GM Turbo 400 modificată special pentru acest proiect. La introducerea pe avioane acest motor aspirat natural oferea 750 de CP și ulterior, prin folosirea unui compresor, putea să livreze chiar și 1500 CP. John Dodd susținea că în varianta utilizată pentru „The Beast”, motorul Rolls-Royce Merlin are o putere de 950 CP. În cadrul unor teste, această mașină a reușit să ruleze cu o viteză maximă de 294 km/h, astfel că puterea motorului pare să nu fie exagerată.

„The Beast” are la bord 17.195 de kilometri parcurși și a trecut ultima inspecție tehnică pe data de 16.06.2014. Mașina poate fi cumpărată la licitația organizată de Car&Clasic pe date 9 martie.

Iată și un clip video cu această mașină celebră:

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Car&Clasic


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide