BMW a dezvăluit noua generație a Seriei 5. Vor fi disponibile și versiuni complet electrice – GALERIE FOTO

Autor: Ionuț Vîlciu 25 mai 2023 Știri auto

BMW a prezentat noua generației a Seriei 5 și în aceeași zi cu lansarea oficială, sedanul german a fost dezvăluit și în România. Noua generație va fi disponibilă atât cu motoare termice, cât și cu versiuni de propulsie complet electrică.

Cea de a opta generație de BMW Seria 5 a avut debutul oficial și, cu această ocazie, a avut loc avanpremiera naţională la Bucureşti o dată cu debutul global al noii generații.

Odată cu prezentarea primelor informaţii la nivel internaţional, un exemplar BMW Seria 5 a fost prezent şi în România marcând o avanpremieră specială pentru public. Lansarea pe piaţă a noului BMW Seria 5 Sedan va începe în octombrie 2023. Noua generaţie de modele va fi oferită la nivel mondial cu propulsie electrică şi, în funcţie de regiune, cu sisteme plug-in hybrid şi motoare pe benzină şi diesel, inclusiv cu tehnologia mild-hybrid 48V.

O nouă generație, o nouă linie de design

În comparaţie cu modelul anterior, noua ediţie a crescut în lungime cu 97 de milimetri, până la 5.060 milimetri, în lăţime cu 32 de milimetri, până la 1.900 milimetri, iar în înălţime cu 36 de milimetri, până la 1.515 milimetri. Ampatamentul său a fost extins cu 20 de milimetri, până la 2.995 de milimetri. Proporţiile sunt echilibrate de posibilitatea de a echipa, pentru prima dată în istoria modelului, jante cu dimensiunea de 21 inch.

Lateralele mașinii au linii puternice, bine definite, care păstrează o formă tradițională, chiar dacă scopul principal este eficiența aerodinamică. Pragurile laterale negre, mânerele discrete ale uşilor şi numărul 5 în relief de la baza montantului C conferă mașinii un aspect distinctiv. Caracterul dinamic al noului BMW Seria 5 poate fi îmbunătăţit şi mai mult prin pachetele opţionale M Sport şi M Sport Pro, în caz că dorinți un plus de agresivitate pentru exteriorul mașinii.

Interiorul noului BMW Seria 5 este o revoluție, nu o evoluție

Comparativ cu mașina pe care o va înlocui, noua generație de Seria 5 este mult mai tehnologizată și are un interior cu mult mai puține butoane, pentru că, ați ghicit bine, o bună parte din funcții a fost mutată pe ecranul central. Sistemul de afişare complet digital constă dintr-un monitor de informaţii de 12,3 inch şi un display central de 14,9 inch. Şi volanul a fost reproiectat, cu o secţiune inferioară aplatizată, feedback haptic pe panourile de control, şi maneta selectorului de pe consola centrală.

Scaunele sport nou proiectate fac parte din echiparea standard a noului BMW Seria 5. Scaunele de confort opţionale oferă o gamă largă de opţiuni de reglare cu acţionare electrică. Noul BMW Seria 5 Sedan este primul model al mărcii care prezintă un interior complet vegan ca dotare standard. Aceasta include suprafeţele scaunelor, tabloul de bord şi panourile uşilor, precum şi volanul pentru prima dată.

Noul BMW Seria 5 poate fi cumpărat cu o varietate de motorizări

Motoarele pe benzină şi diesel din noua vor fi oferite într-o selecţie specifică pieţei. Acum dispun de tehnologie mild-hybrid 48V şi sunt combinate standard cu o nouă transmisie Steptronic Sport cu opt trepte.

În Europa, lansarea pe piaţă va aduce motorizări cu patru cilindri pentru modelele BMW 520i Sedan (208 CP), BMW 520d Sedan şi BMW 520d xDrive Sedan (ambele dispunând de 197 CP). Alte motoare pe benzină cu patru şi şase cilindri sunt disponibile în afara Europei. Gama de modele va fi completată în primăvara anului 2024 cu două variante cu sisteme plug-in hybrid. Un nou motor diesel cu şase cilindri în linie va fi disponibil pentru BMW Seria 5 Sedan din 2024. O altă variantă a electricului BMW i5, cu tracţiune integrală electrică, va urma tot în cursul anului 2024.

Sunt disponibile și versiuni electrice

Cât despre versiunile electrice, BMW i5 (varianta electrică a Seriei 5) poate fi comandat în două versiuni: BMW i5 M60 xDrive dispune de sistemul de propulsie de 601 CP (când sunt activate funcţiile M Launch Control sau M Sport Boost). Două motoare electrice, câte unul pe fiecare punte, conferă mașinii tracţiune integrală electrică. Cuplul generat de sistem este de până la 820 Nm când sunt activate funcţiile M Sport Boost sau M Launch Control. Acest lucru permite ca BMW i5 M60 să accelereze de la 0 la 100 km/h în 3,8 secunde, viteza maximă fiind limitată electric la 230 km/h.

De asemenea, este disponibil şi BMW i5 eDrive40. Motorul său electric antrenează roţile spate şi generează o putere maximă de 340 CP şi un cuplu maxim de până la 430 Nm cu funcţiile Sport Boost sau Launch Control activate. BMW i5 eDrive40 accelerează de la 0 la 100 km/h în 6,0 secunde, iar viteza maximă este de 193 km/h.

Bateria are o capacitate netă de 81,2 kWh pentru ambele modele. Valorile WLTP respective sunt de 455-516 kilometri pentru BMW i5 M60 xDrive şi de 477-582 de kilometri pentru BMW i5 eDrive40. Cu noua funcţie MAX RANGE, autonomia poate fi mărită cu până la 25%, dacă este necesar, limitând puterea şi viteza şi dezactivând funcţiile de confort.

Cât costă noul BMW Seria 5 în România?

Cel mai ieftin BMW Seria 5, cel echipat cu motorul de 2.0 litri pe benzină, pornește de la 58.964 de euro cu TVA inclus. Versiunea 520d începe de la 61.285 de euro, în timp ce 520d xDrive va avea un preț de 63.843 de euro.

Versiunea electrică entry level, i5 eDrive40, are un preț de pornire de 70.150 de euro, iar i5 M60 xDrive începe de la 99.603 euro cu TVA inclus.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: BMW


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide