Brexit: Ce se întâmplă cu mașinile cu volan pe dreapta aduse din Marea Britanie

Autor: ProMotor 27 ian. 2020 Știri auto
Brexit: Ce se întâmplă cu mașinile cu volan pe dreapta aduse din Marea Britanie

Mașinile cu volan pe dreapta aduse din Marea Britanie nu vor mai putea fi înmatriculate în România începând cu data de 1 ianuarie 2021. În cazul celor existente, reprezentanții Registrului Auto Român studiază posibilitatea de a modifica procedura Inspecției Tehnice Periodice, astfel încât numai mașinile cu volan pe partea stângă să poată fi admise.

În urma acordului de Brexit încheiat între Marea Britanie și statele Uniunii Europene, s-a stabilit că procedura de înmatriculare a mașinilor cu volan pe dreapta nu se va modifica în cursul acestui an. Aceasta ar fi vestea bună. Vestea proastă este că, după 1 ianuarie 2021, dacă Marea Britanie nu va prelungi perioada de tranziție după ieșirea din UE, nu vor mai putea fi înmatriculate mașini aduse din Marea Britanie. Măsura nu va afecta, cel puțin într-o primă fază, mașinile existente, care sunt deja înmatriculate în România.

Totuși, pentru că numărul mașinilor cu volan pe dreapta este destul de mare și, potrivit statisticilor oficiale, acestea sunt implicate în accidente grave, Registrul Auto Român studiază oportunitatea introducerii unor restricții, în ultimă instanță fiind posibilă chiar respingerea la Inspecția Tehnică Periodică a mașinilor cu volan pe dreapta.

Câți români mor în mașinile cu volan pe dreapta aduse din Marea Britanie

Numai anul trecut, 45 de români şi-au pierdut viaţa în accidente în care au fost implicate maşini cu volanul pe partea dreaptă. În peste 90% dintre aceste cazuri s-a stabilit că vina a fost a şoferilor care conduceau astfel de maşini. În primul rând pentru că nu se pot asigura corespunzător atunci când efectuează manevra de depăşire.

,,Din punctul nostru de vedere, până la sfârșitul anului nu se va schimba procedura aplicată astăzi. Acordul de Retragere din Uniunea Europeană cuprinde o perioadă de tranziție care se întinde până la sfârșitul anului. Dacă Brexit-ul se întâmpla fără acord, Marea Britanie devenea o țară terță, așa cum legislația prevede iar vehiculele cu volan pe dreapta introduse în România dintr-un stat terț nu primesc omologare. În ceea ce privește mașinile deja înscrise în circulație dar cu volan pe dreapta, analizăm oportunitatea ca într-un termen rezonabil- spunem noi – să deținătorii fie obligați să mute postul de conducere”, a declarat Cristian Bucur, Director Tehnic al Registrului Auto Român, pentru Radio România Actualități.

Așadar, începe numărătoarea inversă pentru cei care dețin mașini cu volanul pe dreapta. Chiar dacă cele care sunt deja înmatriculate în România sunt deocamdată ferite de consecințele Brexit, în viitorul apropiat autoritățile intenționează să restricționeze circulația acestora. În acest caz, cele mai multe vor ajunge la centrele de dezmembrări, iar cele cu valoare mai mare probabil se vor întoarce în Anglia şi vor fi reînmatriculate acolo.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock



Comentarii
Inchide