Bucureștiul e plin de șoferi băuți și drogați. De ce face Poliția controale doar în weekend – VIDEO

Autor: George Cristea 14 feb. 2021 Știri auto

Bucureștiul e plin de șoferi băuți și drogați, după cum o dovedesc acțiunile de control ale polițiștilor. Totuși, toată lumea se întreabă de ce face Poliția controale doar în weekend, dacă fenomenul este atât de răspândit.

Intră în Galeria FOTO

O acțiune desfășurată de polițiștii din București pentru depistarea conducătorilor auto care conduc sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive a arătat că amploarea acestui fenomen este una deosebită. Cu toate acestea, controalele sunt rare. Numai în acest weekend, polițiștii au depistat 22 de șoferi băuți și 9 drogați în două acțiuni restrânse.

„În nopțile de 12/13 și 13/14 Februarie a.c., polițiștii Brigăzii Rutiere au acționat pe principalele artere din municipiul București pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță rutieră, reducerea riscului rutier în rândul participanților la trafic și combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive. În cadrul acțiunii au fost aplicate  23 sancțiuni  contravenționale, în valoare de 28.710 lei și au fost reținute 30 permise de conducere”, se arată într-un comunicat al Poliției Capitalei.

Astfel, 16 permise au fost pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice (contravenție), iar alte 14 pentru infracțiunile constatate. În plus, au fost retrase cinci certificate de înmatriculare pentru deficiențele tehnice constatate. Cu ocazia activităților de control desfășurate, polițiștii rutieri au constatat 17 infracțiuni, după cum urmează:

  • 9 pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive;
  • 6 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice;
  • 2 pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a deține permis de conducere

Bucureștiul e plin de șoferi băuți și drogați. Câteva exemple concludente

Polițiștii dau mai multe exemple, printre care și unul al unui bărbat în vârsta de 25 de ani, care a condus un autovehicul în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive (cocaină). De asemenea, un alt bărbat a fost depistat drogat la volan, după ce consumase canabis. În ambele cazuri s-au întocmit dosare penale conform art. 336 din Codul Penal. Un alt bărbat, în vârstă de 35 de ani, a condus un autovehicul sub influența băuturilor alcoolice. Acesta a fost testat cu aparatul alcooltest care a indicat o valoare de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Un caz special a fost cel al unui în vârstă de 34 de ani, care a condus un autovehicul pe drumurile publice fără a deține permis de conducere. În cauză s-a întocmit dosar penal conform art. 335 alin. 1 din Codul Penal. Întrucât cel în cauză se afla la a doua abatere, acesta a fost reținut pentru 24 de ore, iar ulterior Judecătoria Sectorului 5 a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„Brigada Rutieră organizează permanent astfel de acțiuni pentru menținerea unui climat de siguranță rutieră pe drumurile publice din Capitală”, se mai arată în comunicatul Poliției Capitalei. Nu suficient de des, am spune noi, pentru ca șoferii să conștientizeze dacă nu pericolul, măcar posibilitatea de a fi opriți de polițiști. Când se va face trecerea de la a fi oprit „din ghinion” la a fi oprit „cu certitudine”, aceste fapte se vor rări considerabil, climatul de siguranță de care vorbesc polițiștii ar fi unul real.

Reamintim că ultima acțiune de acest fel comunicată de Poliția Capitalei a avut loc pe 7 februarie (cu o săptămână în urmă), o a treia fiind consemnată abia pe 17 ianuarie. Mult prea rar pentru a intra în conștiința șoferilor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide