Buget record pentru programul Rabla Plus 2024. Statul va aloca 1 MILIARD de lei pentru mașini electrice și hibrid

Autor: Radu Țuțulan 18 ian. 2024 Știri auto
Buget record pentru programul Rabla Plus 2024. Statul va aloca 1 MILIARD de lei pentru mașini electrice și hibrid

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat un buget record pentru programul Rabla Plus 2024, statul urmând să aloce 1 MILIARD de lei pentru a-i sprijini pe românii care vor să-și cumpere o mașină nouă electrică sau hibrid.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre programele care se vor desfășura prin Administrația Fondului de Mediu.

Cu această ocazie, demnitarul a anunțat că bugetul pentru Rabla Plus 2024 va crește cu peste 200 de milioane de lei.

Bugetul Rabla Plus 2024 va fi de 1 MILIARD de lei

Ministul Mediului a anunțat că bugetul pe care Administrația Fondului de Mediu îl va aloca programului Rabla Plus 2024 nu va mai fi de 780 de milioane de lei, cât a fost anul trecut, ci va crește la 1 MILIARD de lei.

Un alt lucru pe care îl consider foarte important este legat de Programul Rabla Plus. Din nou, o să avem un buget-record pe acest program, respectiv 1 MILIARD de lei, față de 780 de milioane cât am avut anul trecut. E o creștere substanțială și spun acest lucru pentru că vom păstra tendința pe care am stabilit-o și în alți ani, respectiv aceea de a lua sume de bani de la Rabla Clasic, adică de la motoarele cu combustie internă și de a-i muta la Rabla Plus. Eu sper să avem, la sfârșitul anului viitor, niște cifre extraordinare, având în vedere acest buget pe care nu l-am mai avut niciodată”, a declarat Mircea Fechet, citat de Biziday.ro.

Cu toate că se alocă un buget mai mare, beneficiarii programului Rabla Plus 2024 vor primi mai puți bani decât anul trecut.

Ce valoare are ecotichetul în 2024 acordat prin Programul Rabla

Prima de casare a unui vehicul uzat acordată în 2024 va fi de maximum 3.500 lei. Această sumă poate fi folosită pentru achiziționarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat. Cei care vor casa două vehicule uzate, vor primi un ecotichet în valoare de 5.000 lei.

Voucherul se acordă, însă, numai în cazul în care beneficiarul deține în proprietate autovehiculul uzat de cel puțin 3 ani.

În anul 2024, cuantumul primei de casare acordate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020 – 2024 este în sumă de maxim 3.500 lei pentru achiziţionarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat, respectiv 5.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate”, se arată în documentul oficial.

Când începe Programul Rabla 2024 pentru mașini electrice

Guvernul a scăzut valoarea voucherelor oferite celor care doresc să cumpere mașini electrice prin Programul Rabla 2024.

Potrivit legii, ecotichetul se acordă în cuantum de până la:

  • 25.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, calculat conform alin. (4), pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric NEDC/WLTP, exceptând motocicleta;
  • 13.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, calculat conform alin. (4), pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează o cantitate de emisii de CO_2 de maximum 50 g/km NEDC, în regim de funcționare mixt, conform informațiilor înscrise în COC;
  • 13.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete electrice.

Voucherul primit se scade din prețul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, pur electric sau electric hibrid. Diferența de bani trebuie achitată de către beneficiarul voucherului, din surse financiare proprii, credite bancare, finanțare în baza unui contract de leasing financiar, fonduri europene aferente politicii de coeziune.

Deocamdată nu a fost comunicată data la care începe Programul Rabla 2024 pentru mașini electrice. Însă, cel mai probabil va debuta în primăvară, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide