Buget suplimentat cu peste 700 de milioane de lei. O mare parte din bani merg la RABLA

Autor: Marius Vișan 14 sept. 2018 Știri auto
Buget suplimentat cu peste 700 de milioane de lei. O mare parte din bani merg la RABLA

Executivul a adoptat, joi, suplimentarea bugetului pentru anul în curs al Administraţiei Fondului pentru Mediu cu 714,7 milioane de lei, bani care vor fi folosiţi pentru o serie de programe şi proiecte, cum ar fi programul „Rabla”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Bugetul Administraţiei Fondului pentru mediu a fost suplimentat cu peste 700 de milioane de lei. O mare parte din bani merg la programul rabla
„În şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobată hotărârea pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2018 al Fondului de mediu şi al Administraţiei fondului pentru Mediu rectificat. Aşadar, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2018 al Administraţiei Fondului pentru mediu a fost rectificat şi suma acordată în plus ca urmare a rectificării este de 714,7 milioane lei. Se asigură, astfel, alocarea de sume suplimentare unor programe finanţate din Fondul de Mediu care s-au dovedit de succes. Mă refer aici la programul «Rabla» care va fi suplimentat cu suma de 198 de milioane de lei, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice. Suma reprezintă echivalentul a 30.000 de prime de casare, ceea ce înseamnă că în acest an, în anul 2018, vom asigura aproximativ 50.000 de prime de casare, cu aproximativ 78% mai multe faţă de anul trecut şi aproape dublu faţă de anul 2016”, a afirmat Nelu Barbu, joi la Palatul Victoria, după şedinţa de Guvern.

Acesta a adăugat că banii alocaţi suplimentari vor servi la finanţarea unor proiecte şi programe de mediu, cum ar fi cel care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, „Rabla” sau dezvoltarea infrastructurii pentru vehicule nepoluante.

„Anume, programul «Rabla pentru electrocasnice» adresat persoanelor fizice pentru care au fost alocate credite de angajament în valoare totală de 20 de milioane de lei. Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, care va încuraja dezvoltarea infrastructurii pentru vehicule nepoluante prin amenajarea a aproximativ 1.200 de puncte de reîncărcare a vehiculelor electrice. Pentru acest program bugetul alocat este de 92 de milioane de lei. Programul privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care vizează utilizarea de vehicule mai puţin poluante în transportul public local de persoane pentru care s-au alocat 460 de milioane de lei”, a completat Barbu.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a mai spus că în suma alocată de Guvern la rectificarea bugetară sunt incluse şi finanţările pentru două proiecte de mediu în cadrul programului Centenar. Barbu a anunţat că banii vor folosi şi la restituirea taxei auto.

„Anume, 6 milioane de lei pentru programul privind finanţarea Centrului de Excelenţă NATO pentru protecţia mediului prin construirea unei clădiri verzi în sectorul rezidenţial şi 230 de milioane de lei pentru programul Centenarul luminii, privind instalarea de sisteme solare fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Suma necesară a fost suplimentată cu 0,5 miliarde de lei din excedentul anilor precedenţi. În prezent este asigurată suma de 1,34 miliarde de lei”, a explicat Nelu Barbu.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat săptămâna trecută că programul „Rabla” a fost suplimentat cu 200 de milioane de lei. Banii permit achiziţionarea a 30.000 de maşini noi, după ce prin prima parte a programului au fost achiziţionate 21.000 de maşini noi.

Cei 700 de lei, prima de casare, pot fi suplimentaţi cu 1.000 de lei pentru maşini cu emisii reduse sau cu 1.700 de lei pentru cele hibrid, a menţionat Gavrilescu, la Antena 3. Pentru cumpărarea unei maşini electrice sprijinul guvernamental ajunge la 10.000 de euro, în circulaţie fiind deja 500 de maşini electrice 100%. Ministrul a mai spus că vor fi suplimentate şi numărul de staţii de încărcare a maşinilor electrice, cu fonduri europene.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide