Buggy construit în ateliere improvizate din Cernăuți, care a învins tancurile rusești. Povestea i-a uluit chiar și pe americani

Autor: Radu Țuțulan 24 iul. 2023 Știri auto

Prestigioasa publicație americană The New York Times a realizat un amplu reportaj despre Cernăuți, micuța localitate aflată la granița cu România. Jurnaliștii au fost uimiți să descopere aici un grup de mecanici care a reușit să construiască în ateliere improvizate un Buggy ce a învins tancurile rusești.

Micuța localitate Cernăuți, care a fost cândva teritoriu românesc și în care locuiesc chiar și azi zeci de mii de români, i-a uimit pe jurnaliștii americani atât prin aerul boem-cultural, cât mai ales prin ingeniozitatea câtorva mecanici.

Oamenii de aici și din satele din apropiere construiesc ”Buggy-uri de nisip” pentru linia frontului în ateliere improvizate. Micuțele mașini sunt realizate de la zero și par inspirate din pelicula ”Mad Max”, după cum spun chiar jurnaliștii americani.

Un clip realizat de fotograful The New York Times, Finbarr O’Reilly, și postat pe Instagram, îi arată pe mecanicii din Cernăuți cum sudează caroseria Buggy-urilor și arată apoi cum se descurcă acestea pe teren accidentat.

”Metalurgiștii din vestul Ucrainei au construit Buggy-uri de luptă în stil „Mad Max” pentru a fi folosite pe linia frontului războiului. Condusă de Vladimir Sadîk, echipa de mecanici salvează motoarele mașinilor și sudează cadrele Buggy-urilor cu ajutorul videoclipurilor de pe YouTube. Buggy-urile sunt folosite în principal pentru a transporta victime din poziții dificil de atins, dar sunt folosite și în luptă cu mitraliere montate și lansatoare de grenade. Fabricarea fiecărui Buggy durează o săptămână și costă cel puțin 6.500 de dolari, toți banii provenind din donații. Până acum, Sadîk și echipa sa au fabricat peste 80 de vehicule pentru a fi utilizate în principal în regiunea Donbas”, scriu jurnaliștii americani.

Cine construiește Buggy în Cernăuți

Încă de anul trecut, Vladimir Sadîk a început să construiască astfel de mașini de război, cu ajutorul cărora militarii ucrainieni să se deplaseze mult mai rapid pe câmpul de luptă. Astfel, prin plusul de agilitate și viteză pe care îl au Buggy-urile, plus capacitatea de a traversa obstacole, noroaie și diverse zone dificile, acestea au reușit să se opună robustelor tancuri rusești.

Primul Buggy a fost construit înainte de război pentru distracție, dar s-a dovedit că un astfel de vehicul este mai potrivit și necesar în această perioadă pentru forțele armate ale Ucrainei. Mașinile sunt simple în designul construcției, astfel încât să poată fi reparate în teren. Ele se bazează pe un cadru metalic, iar interiorul este foarte spartan. Cântărește doar 600 kg și este pusă în mișcare de un motor montat pe puntea din spate.

Ce este un Buggy

”Dune Buggy” (în engleză se traduce ”gândăcel de nisip”), cunoscut și sub denumirea de Buggy de plajă, este un vehicul de agrement cu roți mari și anvelope largi, conceput pentru a fi utilizat pe dune de nisip, plaje, off-road sau în deșert. Are un design elementar, fiind format doar dintr-un schelet metalic și elemente tehnologice de bază, iar motorul este amplasat în partea din spate.

Primul Buggy a fost realizat la începutul anilor `60, când un VW Beetle a fost transformat de Bruce Meyers pentru un concurs automobilistic desfășurat în deșertul din California. A fost un succes instantaneu și de atunci ideea sa a fost preluată de milioane de pasionați din toată lumea. Astăzi, aceste Buggy-uri sunt întâlnite în toată lumea și folosite atât pentru agrement, cât și, iată, în scop militar.

Vezi video AICI.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Captură video Instagram / NYTIMES


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide