Ce înregistrează, de fapt, camerele video pe care le poartă polițiștii pe uniformă?

Autor: Elena Luchian 27 mai 2021 Știri auto

Mulți șoferi s-au revoltat în mediul online atunci când au auzit că polițiștii vor purta dispozitive de înregistrare. Ce înregistrează, de fapt, camerele video pe care le poartă acestea?

GALERIE FOTO

Șoferii s-au întâlnit deja în trafic cu polițiștii care poartă body cam-uri. Poliția Română a clarificat situația după ce numeroși conducători auto au fost revoltați atunci când au aflat că interacțiunea dintre ei și polițist va fi înregistrată. “Nu ne poate filma fără acordul nostru!”, au spus mulți dintre ei, invocând GDPR-ul. Aceștia trebuie să știe însă, că poliția nu trebuie să le ceară acordul pentru a-i filma. Mai mult, filmările pot fi în avantajul lor.

Camerele video pe care polițiștii le poartă atașate pe uniformă au funcție de înregistrare audio și video. Sistemele portabile au capacitatea de a înregistra integral interacțiunea dintre polițistul rutier și șofer. Acestea pot stoca imagini cu momentul contravențiilor sau al infracțiunilor, cu oprirea vehiculelor, cu legitimarea persoanelor și conducerea la sediul poliției.

Utilizarea forței și a mijloacelor din dotare, efectuarea controlului corporal, al bagajului sau vehiculului pot fi, de asemenea, înregistrate au ajutorul acestor dispozitive. Se pot stoca și imagini cu intervenții și acțiuni pentru prevenirea unui pericol iminent.

Ce scop au camerele video pe care le poartă polițiștii?

Autoritățile au luat măsura purtării și de către polițiștii de la Brigada Rutieră a camerelor video cu funcție de înregistrare în urmă cu doi ani. Tot mai mulți agenți rutieri primesc camerele. Astfel de înregistrări îi protejează și pe șoferi, dar și pe oamenii legii.

Filmarea interacțiunii poate să descurajeze abuzurile precum intervențiile violente nejustificate sau cererea de șpagă din partea celor care poartă uniformă.

Și pentru polițiști, camerele video reprezintă o plasă de siguranță. Dispozitivul i-ar putea descuraja pe șoferii cu un comportament agresiv sau care, la rândul lor, vor să ofere mită pentru a obține anumite beneficii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide