Când începe Programul Rabla 2022 și care sunt condițiile pentru a primi bonus

Autor: Mihai Morcovescu 01 feb. 2022 Știri auto

Programul Rabla va debuta în acest an în ziua de 4 februarie, în Vinerea Verde, și va beneficia de cel mai mare buget de până acum. Astfel, suma totală alocată celor două programe va depăși 1,2 miliarde de lei. Rabla Clasic va beneficia de 560 milioane lei, iar Rabla Plus de 680 milioane lei.

Din dorința de a încuraja populația să renunțe la mașinile vechi și foarte vechi, Programul Rabla 2022 a suferit modificări importante. Printre schimbările anunțate recent de Ministrul Mediului Barna Tanczos se numără și cea care se referă la bonusul suplimentar de vechime.

Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a primi acest bonus îți vom spune în cele ce urmează.

În ce condiții primești bonusul de vechime?

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Proprietarii de mașini vechi și foarte vechi vor putea preda spre casare două vehicule în loc de unul ca în anii trecuți. Pentru asta va fi acordat un bonus suplimentar de vechime în valoare de 1.500 de lei. Este cazul automobilelor mai vechi de 15 ani și cu norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

O schimbare importantă se referă la faptul că persoanele care vor să-și ia o mașină 100% electrică trebuie să caseze una veche. Astfel, vor putea beneficia de ecobonusul în valoare de 45.000 lei pentru mașina nouă. Până acum nu era obligatoriu să casezi un vehicul vechi Ca să-ți iei o „electrică” nouă cu subvenție.

La acesta se va adăuga și prima de casare de 3.000 lei. În plus, vor fi acordate și două ecobonusuri de vechime de câte 1.500 de lei, dacă va fi cazul. Suma primită de la Guvern ar putea ajunge la 51.000 de lei.

Pentru cumpărarea unui automobil prin programul Rabla Clasic, prima de casare va fi de 6.000 de lei. La aceasta se va adăuga un ecobonus de vechime de 1.500 lei. El se va acorda la casarea mașinilor mai vechi de 15 ani care au normă de poluare Euro 3 sau inferioară.

Dacă vei casa două autoturisme, suma acordată de stat va putea ajunge la 12.000 de lei. Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), această sumă include 9.000 de lei prima de casare și două ecobonusuri pentru vechime, ambele în valoare de câte 1.500 de lei.

La Programul Rabla Plus, românii vor putea achiziționa un automobil 100% electric nou. Prima de casare este în acest caz de 45.000 lei. Pentru un model plug-in hybrid ecobonusul va fi în de 21.500 lei. La acestea se adaugă 1.500 lei ai ecobonusului de vechime despre care am vorbit anterior.

Sursa: AFM.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor.ro


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide