Când intri pe autostradă, dai semnal stânga sau dreapta? Ce semnale luminoase sunt impuse de lege

Autor: Radu Țuțulan 19 mai 2024 Știri auto
Când intri pe autostradă, dai semnal stânga sau dreapta? Ce semnale luminoase sunt impuse de lege

Uneori, conducătorii auto au fost în dilemă, pentru că nu știau care sunt regulile de utilizare a semnalelor luminoase impuse de lege. De exemplu, când intri pe autostradă, dai semnal stânga sau dreapta?

Rolul semnalelor luminoase este de a anunța pe ceilalți șoferi ce intenție ai. Sau acela de a avertiza cu privire la o situație periculoasă, ori o problemă.

Regulile de folosire a semnalelor luminoase sunt definite de Codul Rutier. Iar, în afară de acestea, mai sunt și cele nescrise, prin care comunică uneori șoferii între ei.

Ce semnale luminoase sunt impuse de lege

Codul Rutier impune folosirea anumitor semnale luminoase, în funcție de situațiile întâmpinate în trafic.

Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să semnalizeze schimbarea direcţiei de deplasare, depăşirea, oprirea şi punerea în mişcare. Intenţia conducătorilor de autovehicule de a schimba direcţia de mers, depăşirea şi oprirea se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminii intermitente a semnalizatoarelor cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor, înainte de efectuarea manevrelor”, se arată în Art. 145 din Codul Rutier.

Așadar, orice schimbare de direcție, la stânga sau la dreapta, trebuie semnalizată. Inclusiv trecerea de pe o bandă pe alta și intrarea sau ieșirea, de exemplu, dintr-un sens giratoriu.

Iar când viteza se reduce brusc sau pe drum apare un pericol, trebuie pornite luminile de avarie.

Când intri pe autostradă, dai semnal stânga sau dreapta?

În momentul în care intri pe autostradă, efectuezi inițial un viraj la dreapta și intri pe banda de accelerare. Apoi, când marcajul rutier îți permite, te încadrezi și intri în stânga, pe banda 1 a autostrăzii.

Iar într-o astfel de situație, dai semnal stânga sau dreapta? Chiar dacă legea este destul de clară, unii șoferi nu au știut cum se aplică.

Așadar, când intri pe autostradă de pe un alt drum, trebuie aplicate următoarele semnale luminoase:

  • semnal dreapta, înainte de a intra pe breteaua de acces spre autostradă;
  • semnal stânga, înainte de a trece de pe banda de accelerare pe banda 1 a autostrăzii.

Niciodată nu se intră pe autostradă pe banda 1 direct. Rolul bretelei de accelerare este acela de a permite vehiculului să atingă o viteză suficient de mare înainte de a intra în rând cu restul vehiculelor, care rulează cu până la 130 km/h.

Cum comunică șoferii prin intermediul semnalelor luminoase

De multe ori, șoferii comunică între ei prin intermediul semnalelor luminoase.

Când un șofer aprinde faza lungă intermitent, deci dă flash-uri, poate transmite, în general, 4 semnale:

  • Flash-urile din spate, la semafor te avertizează că trebuie să avansezi. În general, când se pune culoarea verde, cel aflat în spate poate da flash, ca să-ți atragă atenția că trebuie să te pui în mișcare.
  • Flash-urile din spate, în mers, le vei întâlni, în general, pe drumurile care au două benzi pe sens, iar tu circuli pe banda a doua. Acest semnal reprezintă o solicitare de a te da la o parte pentru a-i face loc celui din spatele tău.
  • Flash-urile din față, în mers, te avertizează că urmează să întâlnești un radar sau un echipaj de poliție. Acest semnal între șoferi se folosește încă din timpul comunismului. Este modul prin care conducătorii auto se ajută reciproc, pentru a scăpa de amendă. În general, cei care au observat un echipaj de poliție, semnalizează șoferilor care vin din sens opus, prin două flash-uri scurte, prezența acestuia.
  • Flash-urile din față, în intersecție, reprezintă permisiunea pe care ți-o dă cel din sens opus de a intra în intersecție, în fața lui. Sau de a vira prin fața lui, fiind dispus să reducă viteza sau să oprească pentru a te lăsa să treci.

Dar, majoritatea șoferilor au întâlnit conducători care folosesc flash-urile extrem de agresiv. În general, pentru a-i forța să se dea din calea lor.

Amendă pentru șoferii care dau flash-uri

În legislație fost introdusă o sancțiune suplimentară pentru șoferii agresivi, care dau flash-uri.

Mai exact, conducătorii auto care șicanează în trafic, fac manevre periculoase sau au un mod periculos de a conduce, atât pentru ei, cât și pentru ceilalți participanți la trafic, pot fi amendați.

În aceste situații poliția poate aplica o sancțiune cuprinsă între 660 lei și 825 lei şi suspendarea permisului pentru 30 de zile.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide