2023: Amenda pentru depășirea vitezei cu peste 50 KM/h? Limitele de viteză pe drumurile din România

Autor: Radu Țuțulan 30 oct. 2023 Știri auto

Amenda pentru depășirea vitezei cu peste 50 de kilometri la oră este una dintre cele mai mari. Dar șoferii care consideră că nu meritau să fie amendați, au posibilitatea de a contesta sancțiunea.

Limita de viteză variază în funcție de tipul de drum și zona pe unde trece acesta. Avem, astfel, drumuri și șosele locale, drumuri județene, drumuri naționale, drumuri expres și autostrăzi.

Cea mai mare limită de viteză o întâlnim, desigur, pe autostrăzi și pe drumurile expres. Cel mai lent, în general, se circulă pe drumurile din localitate. Dar sunt și tronsoane de drum național unde viteza maximă este limitată la nivelul celei din localitate.

Limitele de viteză pe drumurile din România

Limitele de viteză admise în România, în general, sunt:

  • 130 km/h pe autostradă
  • 120 km/h pe drumurile expres
  • 100 km/h pe drumurile naționale europene
  • 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri (naționale sau județene)
  • 50 km/h în localitate.

În zonele virajelor periculoase, a intersecțiilor sau a trecerilor de pietoni, administratorul drumului poate limita viteza maximă până la un nivel considerat sigur. Astfel, pe un drum național putem întâlni zone unde viteza maximă este de 50 km/h. De aceea e important să fim foarte atenți la indicatoarele de viteză.

Cât e amenda pentru depășirea cu peste 50 km/h a vitezei maxime

Depășirea limitei de viteză se sancționează cu amendă și, în anumite cazuri, cu suspendarea permisului de conducere.

Punctul de amendă este 145 de lei, iar pentru depășirea vitezei se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 20 de puncte de amendă.

Sancțiuni aplicate în funcție de viteza cu care ai depășit limita:

  • 10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă (290 lei – 435 de lei) + 2 puncte de penalizare
  • 21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă (580 lei – 725 de lei) + 3 puncte de penalizare
  • 31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă (870 lei – 1.160 de lei) + 4 puncte de penalizare
  • 41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă (1.305 lei – 2.900 de lei) + 6 puncte de penalizare
  • peste 50 km/h : 9 – 20 de puncte de amendă (1.305 lei – 2.900 de lei) + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.
  • peste 70 km/h : 9 – 20 de puncte de amendă (1.305 lei – 2.900 de lei) + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Așadar, amenda pentru depășirea cu peste 50 km/h a vitezei maxime este de cel puțin 1.305 lei. Și permisul de conducere va fi suspendat timp de 3 luni. Iar dacă ai fost înregistrat de radar, în localitate, cu peste 120 km/h, poți primi până la 2.900 de lei amendă. Iar permisul va fi suspendat 4 luni.

Cum poți contesta amenda de circulație

Șoferii care consideră că au fost sancționați pe nedrept, au la dispoziție 15 zile și pentru a contesta amenda.

Contestarea sancțiunii rutiere se face astfel:

  1. Se plătește o taxă de timbru la primăria de domiciliu
  2. Se depune o contestație a procesului verbal la judecătoria de domiciliu sau la cea de pe raza localității unde a fost aplicată sancțiunea. Aceasta trebuie să conțină:
    • Plângere scrisă de mână sau dactilografiată, prin care șoferul descrie pe scurt ce s-a întâmplat și de ce contestă procesul verbal și cere anularea lui
    • Copie a procesului verbal contestat
    • Dovada achitării Taxei de timbru
    • Alte documente justificative pe care le consideră importante în cazul său (de exemplu, au fost șoferi amendați pentru viteză excesivă, dar au demonstrat că aveau o urgență medicală și era imperios să ajungă în cel mai scurt timp la spital)
    • Diverse probe materiale (poze, înregistrari video sau audio, etc.)

Nu este obligatorie prezența unui avocat pentru a depune aceste documente, fiecare cetățean având posibilitatea să se reprezinte singur și chiar se poate cere judecarea în lipsă.

Când se prescriu amenzile de circulație

O altă variantă de a „scăpa” de amenzi e să așteptați prescrierea lor. Iar aici e vorba de trei tipuri de prescriere.

  1. Se prescrie automat orice sancțiune contravențională aplicată în mai mult de 6 luni de la data săvârșirii faptei;
  2. Se prescrie executarea sancțiunilor contravenționale, dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult 2 luni de la data aplicării sancțiunii;
  3. Se prescrie dreptul statului de a cere executarea silită a amenzii contravenționale, în termen de 5 ani, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost aplicată sancțiunea.

Așadar, poate dura până la 8 luni să primiți acasă amenda pentru depășirea vitezei maxime. Iar din acel moment, statul are la dispoziție 5 ani pentru a te executa silit. În cazul în care statul nu dispune executarea silită în acest interval, amenda se va prescrie. Dar termenul curge din data de 1 ianuarie a anului următor.

Astfel, în cazul unui șofer care a fost sancționat, de exemplu, pe 1 ianuarie 2023, amenda se va prescrie pe 31 decembrie 2028.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide