Când trebuie să montezi anvelopele de iarnă pe mașină? Ce amenzi poți primi dacă nu ai anvelope corespunzătoare

Autor: Ionuț Vîlciu 30 oct. 2023 Știri auto

Sezonul rece se apropie, iar anvelopele de iarnă urmează să își intre în rol. Totuși, când trebuie să montăm aceste anvelope pe mașină? Există o dată pe care legea o impune sau nu?

Fiecare șofer știe că, pe perioada iernilor, va trebui să utilizeze anvelope corespunzătoare pentru uzul în sezonul rece. Aici vorbim fie de anvelope special destinate pentru iarnă sau anvelope all-season, în cazul în care intenționați să folosiți aceeași anvelopă pe tot parcursul anului, caz în care nu trebuie să vă

Indiferent dacă folosim un set de anvelope special pentru iarnă sau alegem alternativa all-season, este necesar ca acestea să poarte marcajul M+S (Mud+Snow), plus fulgul de nea, care arată că este o anvelopă creată pentru condusul pe suprafețe alunecoase?

Când trebuie să montăm anvelopele de iarnă?

Auzim adesea că există o dată predefinită și impusă prin lege care ne obligă să schimbăm anvelopele de iarnă, dar care este? Răspunsul este simplu: Nu există! O.U.G 195/2002 te obligă ca în sezonul de iarnă să ai anvelope montate pe mașină, dar nu este precizată o dată anume la care șoferii trebuie să aibă montate cauciucuri de iarnă, contrar a ceea ce spun unele mituri.

Conform textului de lege, „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate” este interzisă și aduce după sine contravenții.

Ce amendă poți primi dacă nu ai anvelope de iarnă?

Nerespectarea acestor prevederi reprezintă contravenție și se vor sancționa cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni. Astfel, șoferii care circulă fără anvelope de iarnă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei riscă între 6-8 puncte de penalizare, ceea ce se va traduce într-o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 de lei. În plus, în urma acestei fapte se suspendă și certificatul de înmatriculare al vehiculului.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide