Care este amenda dacă ești prins cu permisul auto expirat în 2023

Autor: Adrian Somai 02 feb. 2023 Știri auto

Să pleci la drum la volanul mașinii atunci când ai permisul expirat reprezintă o neglijență care îți poate aduce o serie întreagă de neplăceri, începând de la câteva puncte de penalizare și până la o amendă usturătoare. Prevenția se dovedește a fi de multe ori cea mai bună soluție, așa că mai aruncă o privire din când în când asupra carnetului tău pentru a te asigura că totul este în regulă!

Potrivit legislației românești, permisul de conducere are un termen de valabilitate de zece ani de la data eliberării. Atunci când această perioadă va expira, permisul va trebui preschimbat la o secție de poliție, pe baza unei metodologii elaborate de Ministerul de Interne. Nu trebuie să îți faci griji în această privință, preschimbarea permisului de conducere se face fără susținerea unui nou examen.

Mai departe, orice șofer trebuie să știe că legislația în vigoare pedepsește circulația pe drumurile publice având permisul auto expirat. Mai exact, Articolul 101 al Codului Rutier valabil în 2023 spune următoarele: “Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”.

Amenda poate ajunge la peste 1.000 de lei

Așadar, asigură-te de două ori înainte de a porni la drum că ai permisul de conducere în termen pentru a nu îți părea rău mai târziu. În cazul în care ești oprit de către un echipaj al Poliției Rutiere și ești găsit cu permisul de conducere expirat în 2023, riști o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 de lei.

Punctul de amendă a rămas și în anul 2023 plafonat la valoarea de 145 de lei, în ciuda creșterii salariului minim brut pe economie. Astfel, 870 de lei reprezintă 6 puncte de penalizare, în timp ce amenda maximă, de 1.160 de lei, reprezintă 8 puncte de amendă.

Amenzile pot fi plătite la orice unitate a Trezoreriei Statului într-un cont unic. În situația în care plata amenzii se face în cel mult 15 zile lucrătoare, amenda va fi redusă la jumătate. Punctele de penalizare vor fi șterse abia după șase luni de la momentul primirii lor.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide