Ce valabilitate are permisul de conducere și ce acte îți trebuie dacă vrei să îl schimbi în 2023

Autor: Adrian Somai 27 ian. 2023 Știri auto

Schimbarea permisului de conducere, în cazul în care termenul de valabilitate expiră, poate da bătăi de cap șoferilor cărora le este teamă de birocrația specifică instituțiilor de stat din țara noastră. Lucurile nu sunt însă deloc atât de complicate, mai ales dacă știi ce ai de făcut și care sunt actele de care ai nevoie pentru a îți putea schimba permisul.

În primul rând, trebuie să știi că permisul se poate schimba numai în cazul în care îi expiră termenul de valabilitate. În situațiile în care se schimbă numele posesorului sau se pierde sau se deteriorează permisul auto, va fi nevoie doar de eliberarea unui duplicat al acestuia.

Potrivit legii în vigoare, permisul de conducere este valabil pe o perioadă de zece ani de la data eliberării. La expirarea perioadei de valabilitate, acesta va fi preschimbat de unitățile de poliție, fără susținerea unui nou examen, pe baza unei metodologii elaborate de Ministerul de Interne.

Acte necesare pentru schimbarea permisului auto în 2023

Schimbarea permisului auto se poate face în 2023 înainte sau după expirarea acestuia, însă numai după efectuarea vizitei medicale. Este nevoie în primul rând de o cerere pentru schimbarea permisului, care se primește completată la ghișeul special pentru schimbare permis auto și care trebuie doar semnată. Apoi, este nevoie de buletinul titularului, în original și copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reședința în România. Bineînțeles, este nevoie și de permisul de conducere în original.

De asemenea, trebuie să faci dovada plății taxei pentru permisul de conducere, în valoare de 89 de lei, care poate fi plătită și online prin ghișeul.ro și pe site-ul DRPCIV. În cele din urmă, mai este nevoie de fișa medicală pentru schimbarea permisului auto, eliberată de o unitate medicală autorizată, din care să rezulte că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule.

Pentru cetățenii străini, pe lista documentelor necesare se mai adaugă și următoarele: carte de rezidență, permis de ședere, certificat de înregistrare însoțit de pașaportul în original.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide