Care este noul marcaj rutier care le va da mari bătăi de cap șoferilor din București

Autor: Mihai Morcovescu 09 aug. 2022 Știri auto

Şoferii din București vor întâlni în curând un nou tip de marcaj rutier, care îi va obliga să oprească la semafor altfel decât o fac acum. Într-o primă fază, acest marcaj va fi amplasat pe asfalt în marile intersecții cu scopul de a le oferi bicicliștilor mai multă siguranță pe străzile din Capitală.

Conform noilor modificări legislative, în curând în traficul bucureștean va fi implementat un nou indicator rutier. Autoritățile române s-au inspirat după modelul implementat deja de mai mulți ani în mari orașe din Germania sau Austria.

Noul marca poartă denumirea de „Bike Box” și a fost aprobat încă de anul trecut de către Comisia Tehnică Rutieră din cadrul Primăriei Capitalei.

„Bike Box”, noul marcaj rutier introdus în Codul Rutier

Astfel de marcaje rutiere își vor face în curând apariția pe marile bulevarde din București. Acestea vor reprezenta o avertizare pentru bicicliști și pentru cei care circulă pe trotinete printre mașini. Aceștia sunt adesea tentați să ignore culoarea roșie a semaforului. Proiectul are ca scop și încurajarea mobilității și deplasării alternative în Capitală.

Noul marcaj rutier este o zonă delimitată de forma unui pătrat, în mijlocul căruia va fi desenată o bicicletă. Zona va apărea pe carosabil la capătul benzilor de circulație, în dreptul semaforului. În unele țări, spațiul este vopsit în verde, iar chenarul în galben-reflectorizant pentru a fi vizibil și noaptea.

Spațiul „Bike Box” va avea o lungime de 3 metri. Asta înseamnă că șoferii primelor mașini vor fi obligați să oprească la 3 metri în spate. Bicicliștii și trotinetiștii vor aștepta în acest spațiu culoarea verde a semaforului și vor porni cu câteva secunde înaintea conducătorilor auto. În acest fel vor putea să traverseze în siguranță o intersecție aglomerată.

În plus, aceștia se vor putea poziționa pentru un viraj la stânga în marcajul dedicat lor. Acesta va funcționa după același principiu ca linia de stop din intersecții. Astfel, ei vor putea să treacă de la o pistă de biciclete situată pe partea dreaptă către una din partea stângă chiar și atunci când este aprinsă culoarea roșie a semaforului.

Potrivit Codului Rutier, șoferii care vor pătrunde în „Bike Box” intenționat sau din neatenție vor fi amendați cu 725 de lei. Suplimentar li se va suspenda și dreptul de a conduce pe drumurile publice pentru următoarele 30 de zile.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor, Shutterstock


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide