Care este vârsta la care poți obține permisul pentru motocicletă (categoria A) și ce poți conduce cu acest permis

Autor: Cristian Gubandru 27 apr. 2022 Știri auto

Pentru a obține permisul pentru motocicletă (categoria A), trebuie să îndepliniți următoarele cerințe cu privire la vârsta minimă. În unele țări din UE, vârsta poate fi mai mare sau mai mică și pot exista unele cerințe suplimentare.

Nu există limită maximă de vârstă pentru deținerea unui permis de conducere. Acesta rămâne valabil atâta timp cât, din punct de vedere medical, sunteți apt să conduceți.

Vârsta minimă pentru obţinerea permisului auto se stabileşte în funcţie de categorie. Pentru autoturisme este nevoie de categoria B şi vârsta minimă de 18 ani, iar pentru motociclete mari de categoria A vârsta minimă este de 24 ani sau de 20 de ani dacă cel care solicită are experienţă de 2 ani în categoria A2.

Vârstă permis motocicletă:

a) 16 ani împliniţi, pentru categoriile AM, A1

b) 18 ani împliniţi, pentru categoriile A2

c) 20 de ani împliniţi, dacă persoana are o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniţi, pentru motocicletele din categoria A, motociclete cu putere peste 15 KW.

Înscrierea se poate face cu 3 luni înainte de a împlini vârsta minimă pentru fiecare categorie în parte. Prin urmare, vârsta minimă pentru a obține un permis motocicletă este de 23 de ani și 9 luni.

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Examenul pentru obținerea permisului de conducere constă în susținerea unei probe teoretice de verificare a cunoștințelor, respectiv în rezolvarea unui chestionar cu 20 de întrebări, în 20 de minute, cu minim 17 răspunsuri corecte pentru promovarea acestui examen și a unei probe practice de verificare a aptitudinilor și comportamentului, corespunzătoare categoriei de permis solicitate, împreună cu un examinator din partea DRPCIV.

Categorii:

  • categoria AM – mopede – vehicul, cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depaşeşte 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaşeşte 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric.
  • ce poți conduce cu permis categoria A – motocicletă cu sau fără ataş si triciclu cu motor cu puterea de peste 15 Kw
  • categoria A1 – motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 Kw şi cu raport putere/greutate de cel mult 0,1 Kw/kg
  • categoria A2 – motociclete cu puterea maximă de 35 kw, cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0,2 kw/kg

Sursa: Europa.eu

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Cristian Gubandru
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax, parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn, parte ... citește mai mult

Comentarii
Inchide