Care șoferi sunt mai periculoși: cei în vârstă, cei tineri sau cei de vârstă medie?

Autor: David Andrei acum 2 ani Știri auto

Șoferii tineri sunt convinși că șoferii în vârstă sunt pericol public. Nu mai au reflexele din tinerețe, nu mai văd bine și se pierd ușor cu firea. Dar care este, de fapt, realitatea? Sunt șoferii de vârsta a treia cei mai periculoși?

GALERIE FOTO

Șoferii de vârsta a treia sunt un pericol public pe șosele, cred cei tineri. Șoferii tineri sunt foarte iresponsabili, cred cei în vârstă. Războiul vârstelor se dă pe drumurile publice. Dar se pare că nu extremele sunt cele mai periculoase, ci tocmai șoferii de vârstă medie, arată un studiu efectuat de Insurance Institute for Highway Safety (IIHS).

Studiul integrează statistici adunate pe parcursul a 21 de ani, din 1997 până în 2018, și vizează numărul de accidente fatale înregistrat la 100.000 de șoferi, împărțiți în patru grupe de vârstă. Este vorba despre grupele 35-54 de ani, 55-75 de ani, 75-79 de ani și peste 80 de ani.

Cifrele înregistrate sunt în scădere pentru toate grupele de vârstă. Dar s-au înregistrat mult mai puține accidente soldate cu decese provocate de persoane de peste 70 de ani. Numărul de accidente fatale trecute în contul lor a scăzut cu 43%. Cei de vârstă medie au înregistrat o scădere de 21%.

Declinul s-a înregistrat în prima parte a perioadei analizate. Numărul de accidente produse de șoferii de vârstă medie și de cei de peste 70 de ani a fost aproape identic în 2012. Din acel moment însă, șoferii de vârstă medie au înregistrat cifre în creștere, în timp ce conducătorii auto trecuți de 70 de ani au păstrat trendul sau chiar au produs mai puține accidente.

A scăzut și numărul de incidente în trafic în care sunt implicate persoane de peste 80 de ani. Cu 50% mai puține coliziuni au produs acestea. Excepție face anul 2018, când acest segment de vârstă a fost cel care a produs cele mai multe accidente mortale. Este o statistică surprinzătoare având în vedere numărul mic de șoferi trecuți de 80 de ani.

Accidente fatale mai puține pentru șoferii de toate vârstele

Insurance Institute for Highway Safety consideră că există câțiva factori pentru care numărul de accidente fatale este mai mic acum față de cum era în urmă cu mai mulți ani. Modernizarea infrastructurii și numeroasele sisteme de asistență și siguranță care se regăsesc la bordul mașinilor sunt două motive solide pentru evitarea deceselor.

Rămâne de văzut cum restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus vor afecta numărul de accidente în 2020.
Comentarii
Inchide