Care sunt mașinile preferate de șoferii cu tendințe psihopatice

Autor: Mihai Morcovescu 04 dec. 2021 Știri auto

Profilul unui șofer poate fi conturat în funcție de stilul de condus, vârstă, sex, dar și de cât de agresiv este acesta la volan. Mai mult decât atât, mașina pe care o conduce poate reprezenta la fel de bine un punct de reper în ceea ce privește comportamentul unui conducător auto în trafic.

Cu siguranță ți s-a întâmplat să observi în trafic șoferi care gonesc sau care fac slalom printre mașini și să-ți scape printre dinți vorbe precum „ia uite și la psihopatul ăsta cu BMW!”.

Ei bine, un studiu realizat recent vine să confirme această realitate pentru că între marca mașinii și stilul de condus al celui de la volan există o strânsă legătură. Ca să nu mai vorbim despre faptul că cei care conduc o anumită marcă se comportă similar.

Ce mașini conduc șoferii cu tendințe psihopatice?

Reclama BMW interzisă (1)

Britanicii de la Scrapcomparison.co.uk a supus 2.000 de șoferi la un test standardizat pentru depistarea trăsăturilor specifice unui psihopat. Astfel, au fost punctate trăsături precum comportament antisocial, farmec superficial, sentiment grandios de valoare de sine și capacitate redusă de a avea remuşcări și empatie sau lipsă de vinovăţie. Rezultatele au fost apoi grupate în funcție de mașinile pe care aceștia au declarat că le conduc.

În urma rezultatelor de la acest test a fost calculat apoi un scor mediu de psihopatie pentru diferite categorii de șoferi, care au fost clasificați în funcție de marca mașinii pe care o conduc, de culoarea și personalizarea acesteia.

Astfel, în urma studiului, a reieșit faptul că cei mai mulți conducători auto cu tendințe psihopatice sunt șoferii de BMW, aceștia înregistrând un scor mediu de 12,1 din punctajul maxim de 36. Rezultatul certifică „reputația” de care se bucură în trafic șoferii BMW. Astfel, o căutare rapidă pe Google cu cuvintele-cheie „de ce sunt șoferii BMW…” este urmată de rezultate care includ, între altele, termene precum „atât de aroganți”, „idioți” și „atât de urât”.

Șoferii cu tendințe psihopatice conduc mașini aurii

Pentru a vă face o idee, trebuie să știți că scorul mediu al tuturor celor 2.000 de respondenți a fost de 6,6, ceea ce înseamnă că proprietarii de BMW au punctat aproape dublu. Șoferii de BMW sunt urmați îndeaproape de posesorii de mașini Audi (scor 11,7), despre care sursa citată spune că pot avea trăsături precum „narcisismul și minciuna patologică”.

Top 5 este completat de șoferii de Fiat (7,0), Mazda (6,4) și Honda (6,3). La polul opus se află șoferii de SEAT (4,3), Kia (4,2) și Skoda (3,2). În clasamentul de 20 de poziții nu figurează și posesorii de modele Dacia, ceea ce înseamnă că aceștia stau bine la capitolul tendințe psihopatice.

În ceea ce privește tipul de mașină, cei de la Scrapcomparison.co.uk au întocmit și un clasament care ține cont de tipul sistemului de propulsie. Pe primul loc s-au situat posesorii de vehicule electrice (scor 16,0), urmați de cei de hibride și PHEV (9,8), diesel (7,0) și benzină (5,2).

La capitolul „culoarea mașinii”, primul loc a fost ocupat de șoferii cu automobile aurii (12,7), urmați de cei cu mașini maro (12,2) și cu mașini verzi (8,5). Această ierarhie este închisă de argintiu (5,5) și de roșu (4,9).

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor.ro


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide