Carlos Ghosn, ascuns de muzicanți în cutia contrabasului și urcat în avion

Autor: Elena Luchian 06 ian. 2020 Știri auto
Carlos Ghosn, ascuns de muzicanți în cutia contrabasului și urcat în avion

Evadarea lui Carlos Ghosn din Japonia este demnă de serialele de pe Netflix. Fostul șef al Alianței Renault-Nissan a fost ascuns de o trupă de muzicanți în cutia contrabasului, urcat într-un avion privat și expediat către Istanbul, iar de acolo către Beirut.

Carlos Ghosn și-a pus la cale planul de evadare, luând în considerare cele mai mici detalii. Un reporter de la Financial Times a scris pe Twitter că deține informații conform cărora fostul șef al Alianței a fugit din reședința în care se afla în arest la domiciliu ascuns în cutia unui contrabas. Acest lucru s-a întâmplat desi reședința este supravegheată de gărzi înarmate 24 din 24 de ore.

Cu o înălțime de 1,77 m și aproximativ 70 de kilograme, Ghosn ar fi reușit să încapă în cutia unui intrument muzical, un contrabas, cu o lungime de aproape 1,80 m, adusă de o presupusă trupă de muzicanți în casa în care era în arest încă de când fusese eliberat pe cauțiune din închisoarea din Tokyo, pe 10 martie 2019. Ghosn ar fi angajat trupa de muzicanți pentru a-i cânta la o cină festivă în perioada sărbătorilor.

Trupa a plecat apoi din Japonia, decolând la bordul unui avion privat, de pe un mic aeroport de lângă Tokyo.

Ghosn fusese somat să predea cele trei pașapoarte ale sale, franțuzesc, brazilian și libanez. Documentele erau închise într-un seif în reședința de lux, acordată de autoritățile nipone. Avocații săi erau singurii care aveau cheia seifului. Ghosn l-a convins pe unul dintre aceștia să-i dea pașaportul franțuzesc. Junichiro Hironaka, avocatul care dirija apărarea în procesul aflat pe rol la tribunalul din Tokyo, a fost șocat când a aflat de evadare: “Aș vrea să-l întreb cum a putut face așa ceva. Eu am vrut să dovedesc că este nevinovat”, a declarat Hironaka.

Omul de afaceri în vârstă de 65 de ani și-a ales bine destinația. Liban, țara în care s-au născut părinții săi și în care și-a petrecut mare parte a copilăriei, nu are mandat de extrădare cu Japonia. Autoritățile libaneze au anunțat că Ghosn a intrat în țară legal, ca orice cetățean libanez. Presa internațională scrie însă, că acesta ar fi fost identificat la aeroportul din Beirut călătorind sub un alt nume.

“Mă aflu, la această oră, în Liban, și nu mai sunt ținut ostatic într-un sistem de justiție măsluit, așa cum este în Japonia, în care culpa este presupusă, discriminarea este frenetică, iar drepturile omului sunt respinse”, a fost declarația dată de Ghosn, odată ajuns la adăpostul unui stat fără mandat de extrădare cu Japonia.

“Nu am fugit de justiție, ci de nedreptate și persecutare politică. În sfârșit, am libertatea de a comunica de acum cu presa!”, a adăugat Ghosn, care se află acum la Beirut alături de soția sa. Carole Ghosn ar fi orchestrat evadarea.

Carlos Ghosn a fost arestat în noiembrie 2018 pentru fraudă fiscală și pentru nedeclararea veniturilor personale.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Pixabay



Comentarii
Inchide