Fostul șef al Alianței Renault-Nissan, Carlos Ghosn, povestește cum a fugit din Japonia într-o cutie

Autor: Elena Luchian 14 iul. 2021 Știri auto

Fostul șef al Alianței Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a povestit pentru BBC cum a fugit din Japonia, acolo unde se afla în arest la domiciliu, după ce a fost acuzat de evaziune fiscală.

GALERIE FOTO

Era decembrie 2019 când Carlos Ghosn aștepta să părăsească teritoriul Japoniei ascuns în cutia unui contrabas. La ora 22:30, cutia a fost urcată la bordul unui avion programat să decoleze jumătate de oră mai târziu.

“Cele 30 de minute de așteptare în cutie au fost probabil, cea mai lungă așteptare din viața mea”, a povestit Ghosn pentru BBC. Interviul integral va apărea într-un documentar realizat de postul de televiziune, care se va numi “The Last Flight” (“Ultimul zbor”).

Fostul șef al Alianței Renault-Nissan, Carlos Ghosn, fusese arestat în noiembrie 2018, pe aeroportul din Tokyo. A fost un șoc pentru el: “E ca și cum am fost lovit de un autobuz […] Singura amintire pe care o am legată de acel moment este șocul, pur și simplu, am înghețat.”

Cu cătușele la mâini, Ghosn a fost condus la Centrul de Detenție din Tokyo. Acolo a primit haine de deținut și a fost închis într-o celulă. “Dintr-odată, trebuia să învăț să trăiesc fără ceas, fără calculator, fără telefon, fără știri, fără nimic.”

Carlos Ghosn – ajutat de doi americani să părăsească Japonia

A fost ulterior mutat în la domiciliu. Nu i s-a spus niciodată când va avea loc procesul. Știa doar că risca să fie condamnat la 15 ani de închisoare. Nu avea voie să ia legătura cu nimeni, nici măcar cu soția.

Știa că, pentru a scăpa, trebuie să nu fie recunoscut. A cumpărat haine noi, total diferite de costumele sale elegante. A luat un tren de mare viteză de la Tokyo la Osaka. Pe coasta de est, îl aștepta un avion privat. La avion însă, trebuia să ajungă într-o cutie. Acesta era planul pus la cale cu doi americani. Nu putea trece altfel frontiera. În camera unui hotel din Osaka a intrat în cutia unui contrabas.

“Când intri în cutie, nu te gândești la trecut, nu te gândești la viitor, te gândești la prezent […] Te gândești doar Asta e șansa ta, nu o rata. Dacă o ratezi, o să plătești cu viața, viața unui ostatic în Japonia”, a povestit Ghosn.

Doi bărbați, tată și fiu, Michael și Peter Taylor, care s-au dat drept muzicieni, au dus cutia de la hotel la aeroport. Totul a durat o oră și jumătate. “S-a simțit ca și cum a fost un an și jumătate”, își amintește Ghosn.

Avionul a decolat la ora programată, 23:00. După decolare, Carlos Ghosn a ieșit din cutie. Nu avea la el niciunul dintre cele trei pașapoarte ale sale. A aterizat în Turcia, acolo unde a urcat într-o aeronavă care l-a dus la Beirut. Liban nu are un acord de extrădare cu Japonia.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide