Cât costă cea mai scumpă maşină din toate timpurile şi cine o deţine

Autor: Cristian Agatie 06 aug. 2019 Știri auto
Cât costă cea mai scumpă maşină din toate timpurile şi cine o deţine

Cea mai scumpă maşină din lume este un termen relativ, iar în lumea maşinilor nu există un singur răspuns la o întrebare care începe astfel. Dacă luăm ca punct de plecare preţul la care s-a vândut modelul respectiv la momentul lansării, putem face o ierarhie clară, chiar dacă persoanele care au cumpărat aceste maşini sunt de cele mai multe ori învăluite în mister.

O cu totul altă poveste o spun însă .colecţionarii de maşini. Aici, adevăratul preţ este greu de apreciat. Sigur, există cotaţii, dar în zonele rarefiate acestea sunt irelevante şi putem spune fără să greşim că astfel de exemplare sunt nepreţuite. Singura indicaţie asupra valorii lor reale este dată preţurile cu care sunt adjudecate astfel de maşini rare la licitaţiile de profil. Pe de altă parte,sunt modele extrem de preţioase în colecţii particulare care nu au ajuns vreodată la o licitaţie, o evaluare fiind imposibil de făcut.

Aşadar, cea mai scumpă maşină din lume după preţul oficial de vânzare este în acest moment Bugatti La voiture Noire. Modelul a fost expus anul acesta la Salonul Auto de la Geneva şi a avut un preţ oficial de 19 milioane de dolari. Cât despre posibilul proprietar care a scos din conturi suma corespunzătoare, există desigur doar speculaţii. La momentul respectiv au existat zvonuri că starul Lui Juventus Torino, Cristiano Ronaldo, ar fi cumpărat preţiosul trofeu, dar ulterior purtătorul de cuvânt al fotbalistului a infirmat aceste zvonuri. Alte zvonuri îl dau ca sigur pe Ferdinand Piech, fostul preşedinte al Grupului Volkswagen, ca proprietar al La Voiture Noire, Ce-i drept, acesta ar fi fost primul care ar fi putut pune mâna pe maşină,Bugatti fiind în portofoliul Volkswagen.

Alta este discuţia când vorbim de maşini de colecţie. După cum spuneam, nu ştim care este cea mai scumpă maşină din lume ca valoare de piaţă actuală. Ceea ce putem şti este că în 2018, un Ferrari 250 GTO s-a vândut la o licitaţie Sotheby’s cu fabuloasa sumă de 48,4 milioane de dolari. Suma este cu 10 milioane de dolari mai mare decât preţul la care s-a vândut un model similar, la o licitaţie din 2014. Cât despre fericitul proprietar, aici discreţia atinge cote extreme.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult
Vlad MIRONESCU

Comentarii
Inchide