Cât costă reparația la o cutie de viteze automată? Cele mai întâlnite probleme la mașinile cu transmisie automată

Autor: Radu Țuțulan 19 oct. 2023 Știri auto

Cei care vor să își ia o mașină electrică sau cu transmisie automată, trebuie să știe ce probleme pot să apară și cât costă să repari o cutie de viteze automată.

În SUA, General Motors a început din 1939 să echipeze mașinile Oldsmobile cu o cutie de viteze HydraMatic Drive, care făcea în mod automat schimbul de viteze. De atunci, americanii au rămas adepții transmisiei automate. În schimb, în Europa abia recent șoferii au început să se lase convinși de cutiile automate de viteză.

Și în România, mulți au fost reticenți față de aceste tipuri de transmisie, din cauza fiabilității reduse. Dar și a costurilor mai ridicate de întreținere, comparativ cu o cutie manuală.

Cât costă reparația la o cutie de viteze automată?

Aceste transmisii automate au devenit, însă, mult mai fiabile. Iar producătorii auto au investit resurse uriașe în dezvoltarea tehnologiei care să le garanteze funcționarea o perioadă mult mai îndelungată.

Dar, cu cât aceste transmisii au devenit mai complexe, cu atât reparațiile au devenit mai complicate. Și mai costisitoare!

Când apar problemele cu o cutie de viteze automată, trebuie din start să te aștepți la costuri mari. În primul rând, trebuie demontată complet. Are foarte multe componente mici, este migăloasă orice intervenție. Apoi, piesa care trebuie înlocuită e greu de găsit individual, mulți vând ansamblul cu totul. Iar dacă o găsești, e foarte scumpă. Poți lucra la reparația unei cutii automate câteva ore sau câteva zile. Iar prețul poate varia de la câteva mii de lei, la câteva mii de euro”, a explicat pentru ProMotor mecanicul Robert Marin.

Acesta ne-a transmis și câteva fotografii, cu una dintre cutiile de viteze dezasamblată. Aceasta avea o mică problemă la unul dintre pinioane și nu făcea trecerea corectă între treptele de viteză.

Astfel, reparația la o cutie de viteze automată poate să coste de la 1.000-1.500 de lei, până la 3.000 de euro. Depinde cât de complex este mecanismul, ce componente trebuie reparate sau înlocuite și cât durează execuția.

Cele mai întâlnite probleme la transmisia automată

În general, cutiile de viteză automate sunt concepute să funcționeze precum un ceas elvețian. Deci, să schimbe precis treptele de viteză, în momentul optim, astfel încât să asigure funcționarea ideală a motorului.

Pot să apară defecțiuni la rulmenți, la pinioane, să apară mici fisuri și să pierzi uleiul. Dacă nu îi faci schimbul de ulei la timp, pot să apară defecțiuni ca la motor, când nu înlocuiești lubrifiantul”, a mai explicat Robert Marin.

Cele mai întâlnite probleme la transmisia automată:

  • schimbare greșită sau nereușită a treptelor de viteză
  • miros neplăcut cauzat de fluidele de ungere
  • scurgeri ale uleiului de transmisie
  • sunete neobișnuite la schimbarea treptelor.

Când apar astfel de probleme ale transmisiei automate trebuie să mergeți cât mai repede cu mașina la service. Sau să cereți sfatul unui mecanic profesionist, pentru a vă asigura că defecțiunea nu se agravează.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide