Cutie de viteze automată sau manuală? Care consumă mai mult

Autor: Radu Țuțulan 22 sept. 2023 Știri auto

Există o serie de diferențe între mașinile care au cutie de viteze automată și cele cu transmisie manuală, dar care consumă mai mult?

O dilemă pe care mulți șoferi o au, când aleg o mașină, este dacă să aleagă transmisie automată sau manuală.

Avantaje și dezavantaje au ambele. Dar când e vorba de consum, situația este clară.

Manuală sau automată, care consumă mai mult?

O mașină cu transmisie automată consumă mai mult carburant decât cea cu transmisie manuală. De ce?

La o mașină cu transmisie automată, sistemul stabilește la ce turație trebuie schimbată într-o treaptă superioară. De exemplu, dacă la manuală tu poți schimba din a 2-a în a 3-a la 1.800 RPM (rotații pe minut), cea automată schimbă singură la 2.200-2.500 RPM. Diferența de consum poate fi între 2 și 6 litri / 100 km. Depinde de mai mulți factori”, a explicat mecanicul Robert Marin pentru ProMotor.

Alte discuții care s-au purtat pe tema transmisiei automate vs. cea manuală este fiabilitatea. Au fost multe cazuri în care cutiile de viteze automate s-au defectat în câțiva ani. Iar costurile de reparație au fost de câteva mii de lei. Dar aceste situații sunt tot mai rare.

Ce avantaje are o cutie manuală

Principalele avantaje ale unei mașini cu transmisie manuală, în comparație cu cele automate sunt:

  • consumul de combustibil mai redus, diferența fiind între 20-50%, în funcție de stilul de conducere;
  • prețul de achiziție mai mic, cu până la 30% mai redus față de cele cu transmisie automată;
  • control mai bun pe drumurile alunecoase, fiindcă poți controla din ambreiaj viteza de rotire a roților;
  • costuri mai mici de întreținere, fiindcă e mult mai ieftin să repari o cutie manuală decât una automată.

Cutiile automate sunt foarte complexe. Sunt sute de piese foarte mici, trebuie să lucrezi foarte atent și e migălos. De aceea, prețul pieselor la transmisia automată este uneori triplu, iar manopera la fel”, a mai explicat mecanicul.

Ce avantaje are o cutie automată

Bineînțeles că și cutiile de viteze automate au o serie de avantaje, în comparație cu cele manuale:

  • Confort, pentru că nu mai trebuie să te coordonezi permanent pentru a adapta treapta de viteze la viteza de deplasare, ci poți fi atent doar la drum;
  • Ușor de utilizat, chiar și de un începător, pentru că nu trebuie decât să selectezi poziția D (Drive) și poți conduce.
  • Nu moare motorul, când pleci de pe loc
  • Consum similar cu cele manuale, în cazul cutiilor cu dublu ambreiaj.

Un plus pe care îl are transmisia automată este că întregul sistem e conceput să ofere o fiabilitate îndelungată. Asta înseamnă că treptele de viteză vor fi schimbate la turație mai mare pentru a preveni înfundarea injectoarelor, de exemplu. Pe scurt, întregul sistem de propulsie va funcționa în parametri optimi. Deci posibilitatea apariției unei defecțiuni din cauza șoferului care a mers cu motorul subturat este exclusă.

Și un alt mare avantaj pe care se pare că l-au dobândit noile mașini cu transmisie automată este fiabilitatea.

Tot mai rar ajung mașinile noi, automate, să aibă probleme la cutiile de viteze. Da, există modele și serii cu probleme, dar foarte puține. Deci, pe termen lung, cred că mașinile cu transmisie automată sunt acum mai fiabile. Condiția este să îi schimbi uleiul la timp”, a concluzionat Robert Marin.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide