Cât costă să încarci o Dacia Spring acasă. Merită să renunți la mașina cu motor termic?

Autor: Cristian Gubandru 15 mart. 2022 Știri auto

Deși multe persoane încă se gândesc dacă să treacă la o mașină electrică, având în vedere că modele cele mai accesibile au o autonomie redusă, mai ales când afară este frig, sau că încărcarea acestora durează uneori și câteva ore, costul pe km este marele avantaj al acestora.

Că să aflați cât vă costa să încarcați acasă o mașină electrică, cum ar fi modelul Dacia Spring, trebuie să înmulțiți capacitatea netă a bateriei cu prețul pe care îl aveți pentru un kWh pe contractul de furnizare energie electrică.

Cât costă să încarci o Dacia Spring

Un calcul rapid arată cam așa: 26,8 KWh capacitatea netă a bateriei X 1,1 lei/kWh = 29,48 lei.

1,1 lei/kWh este prețul mediu la furnizorii de energie electrică din România pentru clienții persoane fizice pentru noile contracte.

Prin urmare, încărcarea completă a bateriei unei Dacia Spring acasă vă poate costa sub 30 de lei. Acesta este și costul pentru a parcurge între 160 de km iarna și 260 de km vara.

Cu o mașină pe benzină de 30 de lei cumpărați 3,7 litri, iar la un consum de 7 litri/100 km puteți merge în jur de 60 de km.

Prin urmare la fiecare 30 de lei cheltuiți, cu Dacia Spring mergeți în plus 100 de km comparativ cu o mașină pe benzină.

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Dacia Spring dispune de un motor electric de 33 KW (45 CP), cuplat cu o baterie care are o capacitate netă de 26,8 KWh (27,4 kWh capacitate brută) și poate fi alimentată atât la o priză casnică de 220V cât și la un Wall Box sau, opțional, la o bornă DC.

Ce preț are modelul electric românesc

Dacia are o ofertă până pe 31 martie 2022 pentru modelul Dacia Spring în echiparea Comfort Plus. Prețul este de la 3 euro pe zi cu TVA prin Programul Rabla 2022 și Dacia Avantaj, cu revizii incluse (până la 5 ani), dobândă fixă / 60 luni.

Prețul este de 9.800 euro cu TVA prin scăderea din prețul standard al vehiculului a contravalorii primelor de casare și eco-bonusurilor.

Modelul electric și-a făcut debutul comercial în luna martie 2021. Producătorul român anunța atunci un preț de pornire de 18.100 de euro cu TVA inclus, însă în 2022 prețul a urcat la 19.600 de euro. În ciuda succesului de piață pe care l-a avut în cursul anului trecut în rândul românilor, Dacia a majorat prețul lui Spring.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Cristian Gubandru
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax, parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn, parte ... citește mai mult

Comentarii
Inchide