Cât costă să schimbi uleiul și filtrele la mașina ta în 2022: Manoperă + prețuri

Autor: Mihai Morcovescu 17 mart. 2022 Știri auto

Mașina este indispensabilă pentru mulți dintre noi așa încât este important să facem tot ce putem pentru a-i prelungi durata de viață. Unul dintre lucrurile pe care trebuie să le faci pentru întreținerea mașinii tale este să te asiguri că reviziile anuale complete respectă întocmai termenele și produsele recomandate de producător.

De obicei, revizia auto se efectuează o dată pe an sau după ce ai parcurs 10.000 de kilometri în regim urban. În cazul în care circuli zilnic în regim extern pe distanțe de peste 100 de kilometri, revizia se va face la 15.000 de kilometri. Una dintre operațiunile care se fac la revizia anuală o reprezintă schimbul de ulei și de filtre. În acest articol vei afla cât costă această operațiune.

Ce este schimbul de ulei și de filtre la mașina ta?

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Uleiul reprezintă unul dintre cele mai importante fluide consumabile ale unui automobil. Acesta asigură buna funcționare a motorului prin lubrifierea și răcirea componentelor interne ale acestuia. În acest mod, durata de viață a acestora și, implicit, a propulsorului va fi prelungită.

De asemenea, uleiul elimină reziduurile rămase în urma procesului de ardere și asigură etanșeitatea componentelor sale. Dincolo de toate acestea, uleiul de motor oferă și protecție anti-corozivă.

Intervalele la care se efectuează schimbul de ulei sunt esențiale. La fel de important este și să respecți tipul de ulei recomandat de producător. De aceea, dacă depășești cu mult aceste termene uleiul își va pierde din proprietăți și, în consecință, nu va mai putea asigura o funcționare optimă a motorului.

Filtrele de ulei, de combustibil, de aer și de polen (de habitaclu) au în componența lor materiale precum hârtia sau alte fibre. Odată cu trecerea timpului, acestea își pierd capacitatea de filtrare din cauza compoziției chimice a combustibilului, a particulelor de praf și a impurităților.

Mulți șoferi se întreabă ce se poate întâmpla cu mașina lor dacă nu schimbă la timp uleiul și filtrele. În principiu, piesele interne ale motorului se vor uza mai repede. Cea mai nefericită situație este aceea când motorul se gripează. În ceea ce privește filtrele, acestea se înfundă și vor fi absorbite în componentele sistemului de ungere.

Cât costă manopera la un schimb de ulei și de filtre?

Poți să mergi pentru a face schimbul de ulei și a filtrelor în orice service autorizat. Operațiunea va fi efectuată de către o echipă de mecanici specializați.

De regulă, această operațiune poate dura între o oră și două ore. Există, însă, și excepții în care poate dura mai mult din cauza unor defecțiuni ascunse care nu au fost cunoscute sau comunicate de proprietar la momentul efectuării programării.

Prețul acestei operațiuni variază în funcție de service, dar și de tipul de automobil (hatchback, sedan, SUV, etc.). Astfel, manopera pentru schimbul de ulei și de filtre la mașină costă între 150 și 250 de lei.

La acest cost se va adăuga cel al produselor (ulei + filtre), astfel că prețul total pentru o revizie completă este în medie de 350-450 de lei. Tariful poate ajunge și chiar depăși 1.000 de lei dacă este vorba despre o mașină de lux. Costul variază în funcție de marcă, model, motorizare, calitatea produselor și, evident, de timpul de execuție.

Pachetul include manopera pentru schimbul de ulei de motor și a filtrelor (de ulei, de combustibil, de aer și de polen). Există service-uri care acceptă să vii cu uleiul și filtrele pe care le-ai achiziționat din alte magazine. Dacă optezi doar pentru un schimb de ulei, manopera va costa între 60 și 80 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide